r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-Ukraine summit, Kyiv, Ukraine, Kiev

Kiev, Oekraïne. St.Michael's Golden-domed Cathedral
datum 8 juli 2019
plaats Kiev, Oekraïne
aanwezigen D.F. (Donald) Tusk, J.C. (Jean-Claude) Juncker, J. (Johannes) Hahn e.a.

"Oekraïne kan op de EU rekenen", zei Donald Tusk na zijn ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski

Voornaamste agendapunten

Op de 21e top EU-Oekraïne in Kiev zullen de leiders opnieuw de sterke politieke en economische banden tussen de EU en Oekraïne bevestigen. Zij zullen ook de te volgen koers in de betrekkingen tussen de EU en Oekraïne bespreken.

Raadsvoorzitter Donald Tusk en Commissie­voorzitter Jean-Claude Juncker zullen de EU op de top vertegenwoordigen. Oekraïne wordt vertegenwoordigd door president Volodimir Zelenski. Het wordt de eerste top voor de in april 2019 verkozen president.

Op 5 juni had president Zelenski een ontmoeting met Donald Tusk in Brussel in het kader van zijn eerste buitenlandse reis.

President Zelenski en ik hebben de volgende top EU-Oekraïne besproken. Dit zal de prioriteiten voor onze betrekkingen in het komende jaar bepalen. Wij hebben samen besloten de top zoals gepland te laten plaatsvinden, en we zullen daarvoor nauw contact te onderhouden.

Voorzitter Tusk na zijn ontmoeting met de president van Oekraïne

Op de top zal de EU opnieuw haar steun uitspreken voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne en de uitvoering van de Minsk-akkoorden. Tijdens de laatste Europese Raad besloten de EU-leiders de economische sancties van de EU tegen Rusland opnieuw te verlengen bij gebrek aan vooruitgang.

Op de agenda staan de situatie in de zee van Azov en extra steunmaatregelen voor de regio. Ook zullen de leiders zich uitspreken tegen de Russische maatregelen om het Russische staatsburgerschap te verlenen aan Oekraïners die wonen in gebieden die niet onder het gezag van de Oekraïense overheid vallen.

Daarnaast zullen de leiders van de EU en Oekraïne van gedachten wisselen over de toekomstige prioriteiten voor de onderlinge betrekkingen. Zij zullen zich buigen over de volgende stappen in de uitvoering van de associatie­overeenkomst.

De leiders zullen een evaluatie maken van de voortgang met de hervormingsagenda van Oekraïne, met name in de strijd tegen corruptie, en van de steun van de EU daarvoor. Ook wordt er gesproken over hervormingen in de energiesector, in het bestuur en de eerbiediging van de rechtsstaat.

De leiders zullen ook ingaan op de bilaterale handel en de uitvoering van de diepe en brede vrijhandelsovereenkomst (DCFTA).

De vorige top EU-Oekraïne was op 9 juli 2018 in Brussel.

Programma

08/07/2019

14:00

Bijeenkomst van de leiders

14:40

Plenaire zitting

16:15

Persconferentie

17:00

Werkdiner

De EU en Oekraïne dichter bij elkaar

De associatie­overeenkomst tussen de EU en Oekraïne, die beide partijen dichter bij elkaar brengt, is in 2017 in werking getreden. Zij zorgt voor:

  • diepere politieke banden
  • sterkere economische betrekkingen
  • de eerbiediging van gemeenschappelijke waarden

De vrijhandelsruimte is het economische onderdeel van de associatie­overeenkomst. De overeenkomst biedt een kader voor het moderniseren van de economie en de handels­betrekkingen van Oekraïne.

De overeenkomst heeft positieve resultaten opgeleverd voor de handel tussen de EU en Oekraïne en voor de economie van het land: zo nam de bilaterale handel sinds januari 2016 met 49% toe.

Infographic - EU sanctions against Russia over Ukraine

Zie volledige infographic

Rusland

De EU heeft herhaaldelijk haar volledige steun uitgesproken voor de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne.

De EU legde verschillende soorten sancties op na schendingen van de territoriale integriteit van Oekraïne:

Zie ook


1.

Meer over...

Terug naar boven