r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vicepremiers Italië hekelen begrotingskritiek

donderdag 6 juni 2019, 8:11
gewijzigd
vlag Italië

ROME (ANP/AFP) - De Italiaanse vicepremiers hekelen de waarschuwing van de Europese Commissie om het overtreden van de Europese begrotingsregels. Ze vinden de kritiek uit Brussel "te makkelijk".

"Jarenlang hebben we gegeven zonder te ontvangen, of minder ontvangen dan we hadden gemoeten. We zijn al jaren volledig genegeerd over de kwestie van migranten, bijvoorbeeld", zegt vicepremier Luigi di Maio van de eurosceptische protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging). "Wij dragen alle lasten, en alsof dat nog niet genoeg is, lezen ze ons de les. Dit gaat niet werken, het is te makkelijk."

"We zullen naar Europa (Brussel red.) gaan en het op een verantwoorde manier bespreken", stelt Di Maio. "Maar het is lastig als je ziet dat ze elke dag een andere reden vinden om slechte dingen over Italië en deze regering te zeggen."

Vicepremier Matteo Salvini van de rechts-populistische Lega blijft achter zijn beleid staan. "De enige manier om schulden uit het verleden te verminderen, is door de belastingen te verlagen en Italianen meer en beter te laten werken."

De hoge schuldenlast is volgens Salvini juist ontstaan door bezuinigingsmaatregelen, boetes en soberheid. "We zijn niet op zoek naar geld van iemand anders, we willen gewoon investeren in banen, groei, onderzoek en infrastructuur."

Terug naar boven