r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eind juli moet opvolger May bekend zijn

dinsdag 4 juni 2019, 20:19
Theresa May staat de pers te woord
Bron: The Council of the European Union

LONDEN (ANP/RTR) - De Conservatieve Partij heeft naar verwachting in de week van 22 juli een opvolger van de Britse premier Theresa May gekozen. De regeringspartij maakte dat dinsdag bekend. Om tijdig uit de grote lijst met kandidaten een geschikte vervanger te kiezen, heeft de partij de regels aangescherpt, meldt Sky News.

Om mee te mogen doen aan de verkiezingsrace binnen de Conservatieve Partij moet iemand bij voorbaat de steun hebben van ten minste acht parlementsleden. Dat waren er voorheen twee. Om vervolgens de eerste verkiezingsronde te overleven, heeft een kandidaat minstens 5 procent van de stemmen nodig van de Conservatieve parlementariërs. Bij de tweede ronde is dat 10 procent. Daarna valt iedere ronde de minst populaire kandidaat af.

Uiteindelijk kiezen eind juli de duizenden leden van de partij uit de twee overgebleven kandidaten. May blijft tot die tijd aan als premier.

Toen duidelijk werd dat de regels worden aangescherpt, haakten twee kandidaten al meteen af. In totaal zijn tot nog toe elf kandidaten in de race voor het partijleiderschap.

Terug naar boven