r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Steun voor Oekraïense president Zelenski van NAVO en EU

dinsdag 4 juni 2019, 18:08
Volodimir Zelenski
Bron: Максим Стоялов

BRUSSEL (ANP) - Volodimir Zelenski heeft op zijn eerste buitenlandse reis als president van Oekraïne steun toegezegd gekregen van zowel de NAVO als de EU. Beide organisaties verwachten wel dat hij de strijd tegen corruptie intensiveert en de rechtsstaat omarmt.

Zelenski belooft corruptie “uit te roeien” en de veiligheidssector onder democratische controle te plaatsen, zei de voormalige komiek tijdens een persconferentie met NAVO-chef Jens Stoltenberg in Brussel.

Zelenski werd in april met grote meerderheid verkozen. Hij heeft daardoor een sterk mandaat om hervormingen door te voeren, zei Stoltenberg. Hij moedigde Zelenski aan Oekraïne “dichter bij de NAVO te brengen". De Noor zegde steun toe, onder meer voor de marine, de kustwacht en via gezamenlijke oefeningen op de Zwarte Zee.

Kort daarvoor had Zelenski een ontmoeting met Europees Commissievoorzitter Juncker. “Des te meer Oekraïne hervormt, des te meer zal de EU het land steunen”, was diens boodschap.

Lidmaatschap van de NAVO en de EU blijft een prioriteit voor Oekraïne, zei Zelenski, hopend dat zij meer druk gaan uitoefenen op Moskou. Hij zei bereid te zijn met Rusland te praten over een wapenstilstand in Oost-Oekraïne en de uitwisseling van gevangenen.

Terug naar boven