r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Premier Italië komt vanavond met belangrijke mededeling

maandag 3 juni 2019, 13:40
gewijzigd
Giuseppe Conte, on the left, and Jean-Claude Juncker
Bron: European Commission

ROME (ANP) - De Italiaanse premier Giuseppe Conte komt naar eigen zeggen om 18.15 uur met een belangrijke mededeling voor de natie. Hij houdt dan een persconferentie in het Palazzo Chigi, het kantoor van de regeringsleider. Volgens Italiaanse media gaat hij de bekvechtende coalitiepartners in de regering een ultimatum stellen. De partijloze jurist en hoogleraar Conte dreigt af te treden als de rechts-populistische Lega en de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) zich niet samen achter een economisch beleid scharen dat ook goedkeuring krijgt in het hoofdkwartier van de Europese Unie.

De EU heeft gedreigd met strafmaatregelen tegen Italië als dat land niet serieus werk maakt van het terugdringen van de schuldenlast. De Italiaanse staatsschuld heeft een omvang bereikt van 132 procent van het bruto binnenlands product (bbp) terwijl de EU stelt dat dit niet groter mag zijn dan 60 procent. In Nederland is dat percentage gedaald tot ruim 52 procent, mede dankzij de economische opleving van de afgelopen jaren.

Maar die blijft uit in Italië. Rome voorziet dit jaar nog slechts een groei van 0,2 procent. Maar ze wil de economie vlot trekken met extra uitgaven. Het begrotingstekort zou dan toch op 2,4 procent van het bbp uitkomen. Dat is het percentage dat de Europese Commissie vorig jaar al boos afwees als in strijd met de regels.

Minister van Binnenlandse Zaken en Lega-leider Matteo Salvini betwist de huishoudregels van Brussel en wil belastingen verlagen om de economie aan te zwengelen. Ook de voorman van de M5S, minister Luigi di Maio, wil geld vrijmaken om armoede te bestrijden en de economie vlot te trekken. Maar de coalitiepartners hebben kiezers verschillende zaken beloofd. Conte wil dat ze zuinig aan doen.

Terug naar boven