r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Commissie benoemt nieuwe directeuren-generaal Energie en Handel en stelt nieuwe Chief Operating Officer aan

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op woensdag 29 mei 2019.

De Europese Commissie heeft vandaag besloten mevrouw Ditte Juul Jørgensen, momenteel kabinetschef van commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager, per 1 augustus te benoemen tot directeur-generaal van de afdeling Energie (DG Energie). De huidige directeur-generaal, de heer Dominique Ristori, gaat op 31 juli met pensioen.

De Commissie heeft eveneens besloten mevrouw Sabine Weyand, thans adjunct-hoofdonderhandelaar van de Taskforce voor het voorbereiden en voeren van de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk overeenkomstig artikel 50 VEU (TF50), te benoemen tot directeur-generaal van de afdeling Handel (DG Handel). Zij begint op 1 juni met haar nieuwe baan en volgt de heer Jean-Luc Demarty op, die voorzitter Jean-Claude Juncker en de secretaris-generaal zal blijven adviseren en ondersteunen wat betreft de uitvoering van de gezamenlijke verklaring van de EU en de VS waarover de voorzitter en president Trump op 25 juli 2018 overeenstemming hebben bereikt.

Tot slot heeft de Commissie besloten de heer Pascal Leardini per 1 juni te benoemen tot adjunct-secretaris-generaal en directeur-generaal administratie (Chief Operating Officer) van de Commissie. De heer Leardini bekleedt deze functie al ad interim sinds de benoeming van mevrouw Pia Ahrenkilde Hansen tot directeur-generaal van de afdeling Communicatie (DG COMM) eerder dit jaar.

Mevrouw Ditte Juul Jørgensen is Deens staatsburger en sinds 1992 werkzaam bij de Europese Commissie. Zij heeft zich gedurende haar carrière hoofdzakelijk beziggehouden met handelsaangelegenheden en mededingingsbeleid. Zo was zij onder meer hoofd van de economische afdeling van de EU-delegatie bij de Verenigde Naties in New York. In 2007 ­­­­werd zij eenheidshoofd in de afdeling Handel, van 2011 tot oktober 2014 was zij directeur in die afdeling. Sinds november 2014 is zij kabinetschef van commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

Mevrouw Sabine Weyand is Duits staatsburger en sinds 1994 werkzaam bij de Europese Commissie. Van 1999 tot 2009 was zij lid van het kabinet van commissaris voor Handel Pascal Lamy, kabinetschef van commissaris voor Ontwikkeling en humanitaire hulp Louis Michel en adviseur in het kabinet van voorzitter van de Commissie José Manuel Durão Barroso. In 2009 werd zij eenheidshoofd in het secretariaat-generaal en in 2012 werd zij bevorderd tot directeur van die afdeling. Mevrouw Weyand werd in maart 2016 plaatsvervangend directeur-generaal van de afdeling Handel en in oktober 2016 adjunct-hoofdonderhandelaar voor de artikel 50-onderhandelingen.

De heer Pascal Leardini is Belgisch staatsburger en sinds 1994 werkzaam voor de Commissie. Hij heeft meer dan tien jaar gewerkt bij de afdeling Interne markt, waar hij in 2002 werd benoemd tot eenheidshoofd. In 2005 ging de heer Leardini naar het secretariaat-generaal, waar diverse onderwerpen tot zijn takenpakket behoorden, waaronder bestuur, begroting en administratie. Sinds 2014 is hij in verschillende directeursfuncties werkzaam bij dezelfde afdeling, met een breed scala aan taken. Hij is momenteel directeur voor strategie, betere regelgeving en corporate governance.

Meer informatie:

IP/19/2769

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Terug naar boven