r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Radioshow Europhonica IT wint de Karel de Grote-prijs voor jongeren in 2019

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 29 mei 2019.

De Karel de Grote-prijs voor jongeren gaat dit jaar naar het Italiaanse Europhonica IT-project, een radioshow waar jongeren hun verhalen en opvattingen over Europa delen.

De prijs werd op 28 mei uitgereikt in Aken, Duitsland. Rainer Wieland, vicevoorzitter van het Europees Parlement vertelt: "Europhonica is het perfecte voorbeeld van hoe je EU-burgers beter bij de Europese instellingen kan betrekken, zowel door bij te kunnen dragen aan hun inzichten over het dagelijkse bestuur en de werkzaamheden van de EU, als voor de bevordering van de voorwaarden van hun burgerparticipatie."

De prijs, die in 2008 werd gelanceerd, werd gezamenlijk uitgereikt door het Europees Parlement en het Internationale Karel de Grote-fonds. Het project staat open voor initiatieven van jongeren van 16 tot 30 jaar die betrokken zijn bij projecten die het begrip bevorderen tussen mensen uit verschillende EU-landen.

De 28 nationale projectvertegenwoordigers ontvingen elk een diploma en een medaille en zullen de toekenning van de Internationale Karel de Grote-prijs aan António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, bijwonen op 30 mei. Guterres zal worden gehonoreerd omdat hij een uitstekende voorstander is van het Europese samenlevingsmodel.

De drie winnaars van de Karel de Grote-prijs voor jongeren 2019 zijn:

1e prijs: Italië - Europhonica IT (RadUni - Associazione Operatori Radiofonici Universitari)

Europhonica IT is een radioshow die een stem geeft aan onafhankelijke studenten en universitaire media. Het redactieteam bestaat uit jongeren uit Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Griekenland en Duitsland en zendt maandelijks uit vanuit het Europees Parlement in Straatsburg.

2e prijs: Finland - Uw Europees staatsburgerschap (Europees Jeugdparlement)

Het project Your European Citizenship biedt een herkenbare manier voor Finse jongeren om meer te weten te komen over EU-besluitvorming en Europese culturen. Naast lezingen over de EU op scholen, brachten vier internationale evenementen ongeveer 500 jongeren bijeen om te discussiëren, te debatteren en meningen te vormen over actuele Europese onderwerpen. Deelnemers simuleerden ook de besluitvorming van het Europees Parlement.

3e prijs: Oostenrijk - moslims tegen antisemitisme, Muslimische Jugend Österreich

Het proefproject genaamd Moslims tegen antisemitisme heeft tot doel jonge moslims van beide geslachten bewust te maken van de kwestie van antisemitisme vanuit een kritisch intern perspectief van een moslim. Er waren workshops met experts en ontmoetingsplekken voor moslims en joden werden gemaakt om een ​​gedeelde Oostenrijkse en Europese identiteit te promoten.

Volg het nieuws op sociale media met de hashtag #ECYP2019.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20190523STO52403

Gecreëerd: 29-05-2019 - 11:05


Terug naar boven