r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tusk: minstens helft topfuncties EU naar vrouw

woensdag 29 mei 2019, 8:33
gewijzigd
Photographer: Georges Boulougouris
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - Van de vier Europese topfuncties die dit jaar vrijkomen, moeten er minstens twee worden ingevuld door vrouwen. Onder de regeringsleiders van de EU-landen is een "zichtbare meerderheid voor een echte genderbalans", zei EU-president Donald Tusk na afloop van een informele top in Brussel.

Er moeten opvolgers worden gevonden voor Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, raadspresident Donald Tusk zelf en EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Ook de post van president van de Europese Centrale Bank (nu Mario Draghi) komt vrij.

De leiders hadden een gedachtewisseling over de voorwaarden waaraan de benoemingen moeten voldoen. Naast geslacht wordt ook rekening gehouden met geografie, politieke kleur en omvang van een land dat een kandidaat voordraagt. Het ging nog niet om namen, zeiden meerdere leiders.

Het is volgens de leiders geen automatisme dat alleen kandidaten die campagne hebben gevoerd om Juncker op te volgen die post kunnen krijgen, zoals het Europees Parlement wil. "Maar het zou hun kansen wel kunnen vergroten", aldus Tusk.

Manfred Weber en Frans Timmermans zijn de topkandidaten van de grootste fracties. De liberalen hebben met de Deense EU-commissaris Margrethe Vestager wel een vrouwelijk ijzer in het vuur, evenals de Groenen met de Duitse Ska Keller.

Volgens premier Rutte zijn er geen harde afspraken gemaakt over het aantal vrouwen. Wat namen betreft "zijn we er niet uit", zei hij. "We zijn een beetje opgeschoten maar het is een ingewikkeld proces."

De Franse president Macron zei dat kandidaten "gekwalificeerd, charismatisch, creatief en competent" moeten zijn. Hij sprak zich ook uit voor evenwicht tussen man en vrouw bij de vier posten.

Tusk gaat zo snel mogelijk in gesprek met de politieke leiders in het EU-parlement, dat kandidaten moet goedkeuren. Hij hoopt dat de leiders in juni kandidaten kunnen voordragen.

Delen

Terug naar boven