r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU stelt speciale adviseur aan voor Venezuela

dinsdag 28 mei 2019, 14:17
gewijzigd
Nicolas Maduro - foto Hugoshi © Hugoshi

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft een speciale adviseur voor Venezuela benoemd. De Spaans-Uruguayaanse econoom Enrique Iglesias moet bijdragen aan een vreedzame en democratische oplossing voor de politieke crisis in het straatarme land.

Iglesias was onder meer president van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en minister van Buitenlandse Zaken van Uruguay. Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini is het de bedoeling dat hij de politieke en diplomatieke betrokkenheid van Europa bij Venezuela versterkt.

Iglesias zal ook advies uitbrengen aan de Internationale Contactgroep, die namens de EU en een aantal Zuid-Amerikaanse landen probeert een oplossing te vinden voor de crisis in Venezuela. Een groot deel van de EU-landen en de Verenigde Staten willen dat president Nicolás Maduro vertrekt, ten gunste van de door hun gesteunde oppositieleider Juan Guaidó.

Noorwegen bemiddelt tussen beide partijen en maakte zaterdag bekend dat vertegenwoordigers van beide kampen binnenkort in Oslo voor de tweede keer bijeenkomen om te proberen de impasse te doorbreken.

Bondgenoten van Guaidó willen alleen verder praten als Maduro openstaat voor nieuwe presidentsverkiezingen. De regering is vooralsnog niet bereid nieuwe verkiezingen te houden.

Terug naar boven