r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Voortbestaan regering Oostenrijk op de tocht

maandag 27 mei 2019, 11:18
Sebastian Kurz, kanselier van Oostenrijk
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

WENEN (ANP) - Het wordt een spannende dag voor de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, voorman van de conservatieve partij ÖVP. Tegen hem en zijn minderheidsregering is een motie van wantrouwen ingediend waarover maandag wordt gestemd. De motie heeft volgens Oostenrijkse media een grote kans van slagen. Voormalige coalitiegenoot FPÖ zou deze namelijk steunen, waardoor er een meerderheid is. Dat zou het aftreden van Kurz betekenen.

In het land ontstond een regeringscrisis na de publicatie van een video uit 2017. In het filmpje is te zien dat de latere vicekanselier Heinz-Christian Strache (FPÖ) op Ibiza met een vrouw overlegt die zich presenteert als Russische investeerder. Strache praat onder meer over overheidsopdrachten in ruil voor steun bij de verkiezingscampagne. Ruim een week geleden trad Strache af en de FPÖ-ministers stapten op.

Als de motie van wantrouwen maandag wordt aangenomen, zou het de eerste keer zijn dat een bondskanselier gedwongen moet aftreden in Oostenrijk. Kurz zei zaterdag al dat hij "zo snel als mogelijk" nieuwe verkiezingen wil houden.

De partij van Kurz won zondag met overmacht de verkiezing voor het Europees Parlement. De ÖVP haalde 34,9 procent van de stemmen in Oostenrijk.

Terug naar boven