r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Minister: meld je als stemmen in VK niet lukte

vrijdag 24 mei 2019, 18:44
gewijzigd
Stembus
Bron: Tijmen Stam

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk die daar niet hebben kunnen stemmen voor het Europees Parlement moeten daarover bij de Britten hun beklag doen, vindt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). Ze noemt de berichten dat honderden EU-burgers bij Britse stemlokalen zijn weggestuurd "heel zorgelijk".

De Britten moeten ervoor zorgen dat expats uit andere EU-landen in het Verenigd Koninkrijk kunnen stemmen, zegt Ollongren. "Dat is de verantwoordelijkheid van het Verenigd Koninkrijk."

Ze roept Nederlandse gedupeerden op naar de Britse kiesraad te stappen. "Het uitoefenen van je stemrecht is nogal basaal. Als dat hier niet goed is gegaan, dan zou ik dat zeer betreuren."

Omgekeerd zouden ook enkele EU-burgers in Nederland hebben geklaagd dat stemmen niet lukte. De gemeente waarin ze wonen had nagelaten hen erop te wijzen dat ze zich vooraf moesten inschrijven, klagen ze. Ollongren heeft zulke signalen niet ontvangen, maar gaat "de verkiezingen zoals altijd evalueren. Als dit zich heeft voorgedaan moeten we nagaan waarom en dan zullen we het de volgende keer beter moeten doen." De gemeenten hadden in ieder geval heldere instructies van het ministerie ontvangen, stelt de minister.

Er wonen meer dan 100.000 Nederlanders in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland wonen 400.000 mensen uit andere lidstaten van de Europese Unie die donderdag een stem zouden hebben mogen uitbrengen.

Terug naar boven