r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Commissie: EU-burgers moeten overal kunnen stemmen

vrijdag 24 mei 2019, 13:25
Stembus

BRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten hebben zelf de verantwoordelijkheid om te zorgen dat EU-burgers kunnen stemmen. Inwoners van de EU moeten hun stemrecht kunnen uitoefenen. Berichten dat honderden stemgerechtigden uit andere EU-landen die in het Verenigd Koninkrijk wonen donderdag bij de stembureaus werden weggestuurd "zijn zorgwekkend", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

De actiegroep 'the3million', die in Groot-Brittannië opkomt voor de circa drie miljoen niet-Britse EU-burgers, zegt honderden klachten te hebben ontvangen en wil dat een onderzoek wordt ingesteld. Op Twitter klagen veel mensen via de hashtag #DeniedMyVote dat hun democratisch recht hen is ontnomen, ook Nederlanders. Eenmaal in het stemlokaal bleken ze er ondanks hun registratie niet terecht te kunnen.

De commissiewoordvoerder in Brussel wees op het EU-handvest van de grondrechten van de Europese Unie waarin het stemrecht is opgenomen. Vrijdagmiddag zette de commissie een video over de bepalingen in het handvest op Twitter.

Delen

Terug naar boven