r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Politiek in de provincie: coalitievorming na politieke opschudding, Den Haag

MI logo

De uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen deden veel stof opwaaien. Forum voor Democratie werd in één klap de grootste partij. De andere winnaar van de verkiezingen was GroenLinks. Een politieke aardverschuiving, vergeleken met de uitslag van 2015.

Inmiddels zijn in twee provincies de onderhandelingen afgerond. In andere is er (nog lang) geen coalitie. Wat is de stand van zaken? Doen de winnaars mee en hebben zij een duidelijke stem? Of bepalen de zogenaamde traditionele partijen wederom wat er gebeurt?

En hoe komt de Eerste Kamer eruit te zien, na deze uitslag?

Sprekers

  • Caspar van den Berg, professor aan de Rijksuniversiteit Groningen en senior onderzoeker aan de Universiteit Leiden
  • Simon Otjes, universitair docent aan de Universiteit Leiden en wetenschappelijk medewerker bij het Documentatie Centrum Nederlandse Politieke Partijen
  • Johan Almekinders, fractievoorzitter van Forum voor Democratie in Overijssel
  • Annemieke Schakelaar, journalist bij Omroep Gelderland

Andere sprekers worden binnenkort bekendgemaakt.

Marleen de Rooy, verslaggever voor de NOS, modereert het debat.

Praktische informatie

  • Wanneer: woensdag 5 juni 2019, 17:15 - 18:30 uur
  • Waar: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag

Democratie in Debat

Het Actualiteitendebat is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.


Inhoud

1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is een multidisciplinair onderzoeks- en onderwijsinstituut op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in Nederland én Europa.

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Meer over...

Terug naar boven