r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

308 kandidaten voor 26 zetels

donderdag 23 mei 2019, 13:30

DEN HAAG (ANP) - Bij de Europese verkiezingen donderdag staan 308 mensen voor Nederland kandidaat. Zij zijn in de race voor 26 zetels. Dat betekent dat er 11,8 gegadigden voor elke zetel zijn. Zodra de Britten de Europese Unie verlaten, krijgt Nederland er drie zetels bij. In dat geval zijn er donderdag 10,6 gegadigden per zetel.

ChristenUnie-SGP heeft de grootste kandidatenlijst. De twee partijen hebben een samengevoegde lijst met daarop dertig kandidaten. De SP volgt op minimale afstand met 29 kandidaat-Europarlementariërs. 50PLUS draagt 27 mensen voor. Jezus Leeft heeft de kleinste kandidatenlijst, met daarop slechts drie mensen.

Drie groepen komen in aanmerking voor de Nederlandse zetels in het Europees Parlement. Dat zijn Nederlanders die in Nederland wonen, Nederlanders die in het buitenland wonen en burgers van andere EU-landen die in Nederland wonen. Een Spanjaard uit Amsterdam mag bijvoorbeeld voor een Nederlandse partij kandidaat zijn. Wanneer een Nederlander die buiten de EU woont wordt verkozen, is het niet nodig om te verhuizen. Ze mogen in bijvoorbeeld Peking, Shanghai of New York blijven wonen en in het Europees Parlement plaatsnemen.

Terug naar boven