r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Veiliger en aero­dyna­mischer vracht­wagen­cabines: Raad bevestigt datum van invoering

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad), gepubliceerd op woensdag 22 mei 2019.

Vanaf 1 september 2020 mogen vrachtwagens met rondere cabines de Europese wegen op. De Raad ging vandaag akkoord met de vervroegde invoering van veiligere en milieu­vriendelijkere vracht­wagencabines.

Het besluit dat door de ministers is aangenomen bevat gewijzigde regels voor de maximum­omvang van vrachtwagens. De datum waarop vrachtwagens langer mogen worden - zodat ze een rondere voorkant kunnen krijgen zonder dat dit ten koste gaat van de omvang van laadruimte - wordt vervroegd. Op 12 februari 2019 werd een voorlopig akkoord bereikt tussen het Roemeense voorzitterschap en het Europees Parlement.

De nieuwe generatie cabines wordt veiliger, zuiniger en comfortabeler voor bestuurders. Dat is een goede zaak voor alle weg­gebruikers - en voor het milieu.

Răzvan Cuc, Minister van Vervoer van Roemenië

Dankzij de langere neus op de cabine worden de dode hoeken van de bestuurder verkleind, zodat kwetsbare weg­gebruikers zoals voetgangers en fietsers zichtbaarder worden. Ook wordt schade of letsel bij andere weg­gebruikers beperkt in geval van een aanrijding. Volgens ramingen van de Commissie kan dit tot 500 levens per jaar redden, voornamelijk bij voetgangers en fietsers in stedelijke gebieden.

Door de lagere lucht­weerstand kan het brand­stof­verbruik met 10 % worden verlaagd. Door de lagere uitstoot wordt klimaat­verandering tegengegaan.

Voordat aerodynamische cabines op de markt kunnen worden gebracht, moeten zij aan de nodige voorschriften voor type­goed­keuring voldoen. Die voorschriften zullen op 1 november 2019 voorhanden zijn.

De toegestane extra lengte mag alleen dienen om de aero­dynamica van de cabine te verbeteren - niet om het laad­vermogen van het voertuig te vergroten.

De stemming in de Raad van vandaag sluit de wet­gevings­procedure af. Het Europees Parlement stemde op 26 maart 2019. Het besluit zal door beide instellingen worden ondertekend en in het Publicatieblad van de EU worden bekendgemaakt.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"


1.

Relevante EU dossiers

Terug naar boven