r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

2019 conference on the EU Charter of fundamental rights, Brussel

Atomium in Brussel.
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 12 november 2019
plaats Brussel, België
locatie Concert Noble, Brussels, Belgium Toon locatie
organisatie Europese Commissie (EC)

Start date : 12/11/2019

End date : 12/11/2019

Where:

Concert Noble, Brussels, Belgium

European Commission,

Justice and citizens’ rights,

  • Events/Conf/Fairs

The conference will be an occasion to celebrate the 10th anniversary of the EU Charter of fundamental rights becoming a legally binding instrument and reflect on how, with the help of the whole enforcement chain and in particular national authorities, civil society, and rights defenders, it can become a meaningful part of everyday life.

More information on the event


Inhoud

1.

Europese Commissie (EC)

Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.

De Europese Commissie mag als enige EU-instelling wetsvoorstellen indienen; zij heeft het zogenaamde recht van initatief. Daarnaast controleert de Commissie of de Europese wetgeving juist wordt toegepast in de lidstaten, onderhandelt zij in internationale organisaties als de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over de handel van de Unie met het 'buitenland' en is zij verantwoordelijk voor het beheer van de Europese begroting van ongeveer 140 miljard euro per jaar.

2.

Meer over...

Terug naar boven