r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oekraïne op 21 juli naar de stembus voor nieuw parlement

dinsdag 21 mei 2019, 17:51
Volodimir Zelenski
Bron: Максим Стоялов

KIEV (ANP/RTR/DPA) - Oekraïne kiest op 21 juli een nieuw parlement. De nieuwe president Volodimir Zelenski tekende daartoe dinsdag een decreet en stelde de datum vast. Met de nieuwe verkiezingen wil de pro-Europese politicus zijn eigen machtsbasis creëren.

In het parlement, de Rada, is zijn partij Dienaar van het Volk (Sluha Narodu) tot nu toe niet vertegenwoordigd. Volgens peilingen kan de partij de grootste worden. Zelenski heeft die basis nodig om hervormingen af ​​te dwingen. Bovendien wil hij de oorlog tegen pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne beëindigen.

De voormalige komiek Zelenski had maandag in zijn inaugurele rede het parlement ontbonden. Tot de vervroegde verkiezing van een nieuw parlement moet de regering in functie blijven. De volgende reguliere datum voor de parlementsverkiezing zou in oktober zijn geweest.

De reden voor de ontbinding van het parlement was dat er sinds vorige week geen functionerende regeringscoalitie meer is. Het sociaal-conservatieve Volksfront, met 82 zetels de op één na grootste partij, maar in de peilingen dramatisch gezakt, besloot eruit te stappen. Met de verkiezingen moet het vertrouwen in het parlement worden hersteld, zei Zelenski.

Terug naar boven