r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Salvini: Continent bevrijden van Brussel

zaterdag 18 mei 2019, 22:44
Plenary session - Week 17 2017 in BrusselsSituation in Hungary. Commission statement
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

MILAAN (ANP/DPA1) - De nieuwe alliantie van Europese rechts-nationalisten en -populisten ziet een historische wending in Europa voor zich. In Milaan kwamen zaterdag op initiatief van Lega-leider Matteo Salvini2 vertegenwoordigers van twaalf geestverwante partijen samen, onder wie Geert Wilders3 namens de PVV, om afspraken te maken over een "rechtse superfractie" in het Europees parlement4 na de aanstaande verkiezingen.

Salvini sprak in zijn slotwoord van een historische dag en van de herovering van Europa op de bureaucratie. "We moeten alles in het werk stellen het continent te bevrijden van Brussel". Doel is verdergaande samenwerking in de EU een halt toe te roepen, nationale staten te versterken en een "vesting Europa" te creëren.

Enkele tienduizenden sympathisanten waren naar de bijeenkomst op het plein voor de kathedraal van Milaan gekomen. Onder de sprekers waren behalve Salvini onder anderen de Française Marine Le Pen5 (Rassemblement national) en Jörg Meuthen6 (AfD). Deze Duitser hekelde de "arrogante technocraten", die Europa te gronde richten en riep op deze elite langs politiek weg ten val te brengen.

"Geen migratie, basta islam", voegde Wilders toe. "De elite in Brussel wil onze identiteit en veiligheid wegnemen. Ze wil ons met steeds meer migranten overspoelen''. Hij prees de Italiaanse gastheer. ,,Europa heeft meer Salvini's nodig".

Salvini benadrukte dat de twaalf partijen die samen gaan optrekken niet extremistisch zijn, maar vertegenwoordigers van het gezond verstand. "Dit is een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis, geschreven in Milaan".

Weerwoord kwam van protesterende linkse groeperingen: "Fascisten weg uit Milaan". Op spandoeken aan huizen was onder meer te lezen: "Terug naar menselijkheid" en "Alleen bruggen, geen muren".

Delen


 • 1. 
  Dit Duitse persbureau ontstond in 1949 na een fusie tussen het <span lang="de">Deutsche Nachrichtenagentur</span> (DENA), de <span lang="de">Deutsche Pressedienst</span> (DPD) en het <span lang="de">Süddeutsche Nachrichtenagentur (SÜDENA). </span> DPA is inmiddels uitgegroeid tot het grootste persbureau van Duitsland. Het persbureau heeft ongeveer 1200 medewerkers in dienst, verdeeld over meer dan 100 landen.
   
 • 2. 
  Matteo Salvini (1973) was van 14 juli 2009 tot 22 maart 2018 lid van het Europees Parlement. Salvini maakte deel uit van de Fractie Europa van Naties en Vrijheid en komt uit Italië.
   
 • 3. 
  Geert Wilders (1963) is sinds november 2006 politiek leider van de PVV. Hij is sinds 25 augustus 1998 (met een korte onderbreking in 2002) Tweede Kamerlid. Aanvankelijk was hij dat voor de VVD, maar op 2 september 2004 werd hij een onafhankelijk Kamerlid. In 2021 was hij voor de vijfde keer lijsttrekker. De heer Wilders was medewerker van de afdeling Verdragen bij de Ziekenfondsraad, wetstechnisch medewerker van de Sociale Verzekeringsraad en beleidsmedewerker en speechschrijver van de VVD-Tweede Kamerfractie. In 2010 zat hij enige tijd in de gemeenteraad van Den Haag.
   
 • 4. 
  Het Europees Parlement (EP) vertegenwoordigt ruim 450 miljoen Europeanen en bestaat momenteel uit 705 afgevaardigden (inclusief voorzitter). Nederland heeft 29 zetels in het Europees Parlement. Het Europees Parlement wordt geacht een stem te geven aan de volkeren van de 27 landen die aan de Unie deelnemen, en vooral te letten op het belang van de Unie in zijn geheel.
   
 • 5. 
  Marine Le Pen () was van 20 juli 2004 tot 18 juni 2017 lid van het Europees Parlement. Le Pen maakte deel uit van de Niet-ingeschrevenen en komt uit Frankrijk.
   
 • 6. 
  Jörg Meuthen () is sinds 8 november 2017 lid van het Europees Parlement. Meuthen maakt namens "Alternative für Deutschland" deel uit van de Fractie Identiteit en Democratie en komt uit Duitsland.
   

Terug naar boven