r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Viering 10 jaar Oostelijk Partnerschap

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op dinsdag 14 mei 2019.

Op 14 mei vierden de Europese Unie, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, de Republiek Moldavië en Oekraïne de tiende verjaardag van het Oostelijk Partnerschap met een conferentie op hoog niveau in Brussel. Tijdens de conferentie werden de resultaten gevierd die de afgelopen tien jaar in het kader van de betrekkingen van de EU met de zes oostelijke partnerlanden werden geboekt. Voorts werden gesprekken gestart over de toekomstige strategische koers van het partnerschap, om concrete resultaten voor de burgers te blijven boeken.

De conferentie op hoog niveau werd georganiseerd door de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, en bracht de staatshoofden en regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken van de partnerlanden, de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Europese Unie en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, bedrijfsleiders, jongeren en journalisten uit de 34 landen bijeen. Namen verder ook deel: Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en vicevoorzitter van de Europese Commissie, Johannes Hahn, commissaris voor het Europees nabuurschapsbeleid en de uitbreidingsonderhandelingen, en Cecilia Malmström, commissaris voor Handel.

"Het Oostelijk Partnerschap is fundamenteel een op de toekomst gericht partnerschap voor en met de burgers; het is duidelijk toegespitst op wat belangrijk is voor hen. Samen werken we aan een versterking van de economieën, het bestuur, de connectiviteit en de samenlevingen", zei voorzitter Juncker. "Wij hebben ambitieuze associatieovereenkomsten en diepe en brede vrijhandelsruimten aangegaan met Georgië, Moldavië en Oekraïne in het leven geroepen, en de burgers van deze landen kunnen visumvrij reizen voor een kort verblijf in de EU. 125 000 leningen werden verstrekt aan ondernemingen in het Oostelijk Partnerschap, waarvan de helft in lokale valuta, en we hebben bijgedragen aan het scheppen van meer dan 30 000 banen in de regio. Onze handel met elk van de zes landen van het Oostelijk Partnerschap is toegenomen en samen vormen zij de op negen na grootste handelspartner van de EU. We moeten ons blijven richten op de inhoud van wat we samen denken te moeten doen zodat ons partnerschap zijn beloften kan houden."

De volledige toespraak van voorzitter Juncker is online beschikbaar.

Een partnerschap dat resultaten oplevert

Het eerste panel van de conferentie blikte terug op de voornaamste resultaten van het partnerschap in de afgelopen tien jaar.

Commissaris Hahn: "We vieren een decennium van krachtige inzet van de EU-lidstaten en hun zes partners om de samenwerking te versterken, de levens van mensen daadwerkelijk te veranderen en de hervormingsprocessen te versterken. Dankzij het Oostelijk Partnerschap kunnen de zes partners kwesties van gemeenschappelijk belang met de EU aanpakken. Wij hebben daartoe de visie "20 resultaten tegen 2020" uiteengezet waarin wordt gefocust op een versterking van de economie, het bestuur, de connectiviteit en de samenleving. Het Oostelijk Partnerschap wordt dit jaar gekenmerkt door grote verwezenlijkingen en een duidelijke toekomstvisie waarin tastbare voordelen voor burgers ook de komende jaren een absolute prioriteit blijven."

De volledige toespraak van commissaris Hahn is online beschikbaar.

Het panel bestond uit de president van Oekraïne, Petro Poroshenko, de ministers van Buitenlandse zaken van Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Polen en Zweden, respectievelijk Elmar Mammadayarov, Vladimir Makei, Jacek Czaputowicz en Margot Wallström, en een vertegenwoordiger van het bedrijfsleven, Maurice Beckan Verwee. Ook het publiek nam deel en er werd gesproken over het ambitieuze werkprogramma 20 resultaten voor 2020, een gemeenschappelijke agenda die tijdens de laatste top van het Oostelijk Partnerschap van november 2017 werd goedgekeurd. Een factsheet met de tien grootste successen van de afgelopen tien jaar en een stand van zaken met betrekking tot de 20 resultaten tegen 2020 zijn online beschikbaar.

Een partnerschap met toekomst

Het tweede deel van de conferentie bood de gelegenheid om discussies te hebben over de toekomst van het Oostelijk Partnerschap.

"De afgelopen tien jaar hebben we laten zien wat een partnerschap met de Europese Unie teweeg kan brengen: een positieve verandering in het leven van onze burgers, in het bijzonder de jongeren", zei hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Federica Mogherini. "We hebben reizen naar de EU vergemakkelijkt, de handelsmogelijkheden voor bedrijven uitgebreid en de mobiliteit van academici en studenten verbeterd. Onze vriendschap is veel hechter dan vroeger het geval was. Wij richten ons veel meer op wat echt belangrijk is voor onze burgers. Hun prioriteiten moeten centraal blijven staan in onze vriendschap."

De volledige toespraak van hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Federica Mogherini is online beschikbaar.

Het tweede panel bestond uit de eerste minister van Georgië, Mamuka Bakhtadze, de eerste minister van de Republiek Moldavië, Pavel Filip, de ministers van Buitenlandse Zaken van Armenië en Litouwen, respectievelijk Zohrab Mnasakakanyan en Linas Linkevičius, de commissaris voor Handel, Cecilia Malmström en de jongerenvertegenwoordiger Hennadiy Maksak, en werd geleid door Rebecca Harms, lid van het Europees Parlement en covoorzitter van de Parlementaire Vergadering van Euronest. Samen met de leden van het publiek hebben zij gesproken over enkele van de belangrijkste uitdagingen waar wij voor staan:

  • hervormingen ter versterking van de rechtsstaat, het gerecht en corruptiebestrijding;
  • milieubescherming en klimaatverandering;
  • weerbaarheid van de samenleving tegen hybride bedreigingen en desinformatie;
  • stimulansen voor het maatschappelijk middenveld en vrije en onafhankelijke media;
  • een beter leven voor de burgers die te lijden hebben onder de conflicten in de regio;
  • handel en zakelijke kansen verder verbeteren.

De conferentie op hoog niveau is integraal online te herbekijken via Europe by Satellite; ook fotomateriaal is beschikbaar.

Twee dagen van vieringen in Brussel

De conferentie op hoog niveau vond plaats een dag na de jaarlijkse vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken over het Oostelijk Partnerschap in Brussel, die werd voorgezeten door hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Federica Mogherini en waaraan de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 EU-lidstaten en van de zes oostelijke partnerlanden deelnamen. In de conclusies van de voorzitter ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het Oostelijk Partnerschap wordt het belang ervan benadrukt, worden het welslagen en de tot dusver bereikte resultaten gevierd, en wordt stilgestaan bij de toekomst van het strategische en ambitieuze partnerschap.

Eveneens op maandag organiseerde de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, een feestelijk diner voor de staatshoofden en regeringsleiders van de landen van het Oostelijk Partnerschap. Ook voorzitter Juncker, hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Mogherini en commissaris Hahn woonden het diner bij, net als Radosław Sikorski en Carl Bildt, voormalige ministers van Buitenlandse Zaken van respectievelijk Polen en Zweden en initiatiefnemers van het kader van het Oostelijk Partnerschap in 2008, de president van Roemenië, Klaus Iohannis, en de minister van Buitenlandse Zaken van Finland, Timo Soini. Tegelijkertijd vond het concert "Creating Together" plaats in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, Bozar, waar het vermaarde Brussels Jazz Orchestra en muzikanten uit de zes oostelijke partnerlanden het podium deelden.

Voor meer informatie

Factsheet over de top 10 van de resultaten van het Oostelijk Partnerschap

Toespraak door voorzitter Jean-Claude Juncker tijdens de conferentie op hoog niveau van het Oostelijk Partnerschap

Toespraak van hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Federica Mogherini tijdens de conferentie op hoog niveau van het Oostelijk Partnerschap

Toespraak van commissaris Johannes Hahn tijdens de conferentie op hoog niveau van het Oostelijk Partnerschap

Conclusies van de voorzitter ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het Oostelijk Partnerschap

Oostelijk Partnerschap — Toezicht op de 20 resultaten tegen 2020

Factsheet over mythes over het Oostelijk Partnerschap

Website van de vijfde top van het Oostelijk Partnerschap

Factsheet over de betrekkingen EU-Armenië

Factsheet over de betrekkingen EU-Azerbeidzjan

Factsheet over de betrekkingen EU-Wit-Rusland

Factsheet over de betrekkingen EU-Georgië

Factsheet over de betrekkingen EU-Moldavië

Factsheet over de betrekkingen EU-Oekraïne

IP/19/2489

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Terug naar boven