r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU viert tienjarig bestaan Oostelijk Partnerschap

maandag 13 mei 2019, 4:00
Oostelijk Partnerschap
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en zes voormalige sovjetrepublieken vieren maandag in Brussel het tienjarig bestaan van hun speciale relatie. Het zogeheten Oostelijk Partnerschap werd in 2009 opgericht om nauwer samen te werken met Oekraïne, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland en Moldavië op het vlak van economie, energie, klimaat, veiligheid en mobiliteit. De EU heeft er de afgelopen jaren honderden miljoen euro ingestoken.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini is maandag gastvrouw van het jaarlijkse overleg tussen ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 EU-landen en de zes partners. Tijdens een diner vieren EU-president Tusk en Europees Commissievoorzitter Juncker het jubileum ’s avonds met staats- of regeringshoofden van de oostelijke landen. De Wit-Russische ‘dictator’ Alexander Loekasjenko laat zich vervangen door zijn minister van Buitenlandse Zaken.

Nederland hecht veel waarde aan het partnerschap als middel om stabiliteit en welvaart langs de oostgrens te creëren, zal minister Stef Blok benadrukken. Hij wijst echter ook op de lange weg die de zes landen nog hebben te gaan op het gebied van corruptiebestrijding en rechtsstaat.

Dinsdag volgt een grote conferentie waarop tal van deelnemers uit de 34 landen terugblikken en vooruitkijken. Het partnerschap heeft volgens de EU voordelen voor alle partijen opgeleverd.

Terug naar boven