r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Litouwen kiest nieuwe president

zondag 12 mei 2019, 8:04

VILNIUS (ANP/DPA/RTR) - In Litouwen zijn zondag de presidentsverkiezingen begonnen. Ongeveer 2,5 miljoen stemgerechtigden zijn opgeroepen een nieuw staatshoofd te kiezen voor de komende vijf jaar.

Er zijn negen kandidaten voor de opvolging van Dalia Grybauskaite voor het hoogste staatsambt van het EU- en NAVO-land. De eerste resultaten worden verwacht in de nacht van zondag op maandag.

De nog steeds erg populaire Grybauskaite (63) is na twee termijnen niet herkiesbaar. De 'Iron Lady' uit de Baltische staat bekend als een van de meest uitgesproken critici van Rusland.

Volgens peilingen hebben ex-minister van Financiën Ingrida Simonyte, econoom Gitanas Nauseda en de zittende premier Saulius Skvernelis de beste kansen. Als geen enkele kandidaat de absolute meerderheid haalt, volgt een tweede ronde op 26 mei met de twee best geplaatsten.

Gelijktijdig met de presidentsverkiezingen zijn er twee referenda. De inwoners van de Oostzeestaat stemmen daarin over de invoering van dubbel staatsburgerschap en een vermindering van het aantal parlementsleden in het Litouwse parlement.

Terug naar boven