r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Britse kiezer keert grote partijen rug toe

vrijdag 3 mei 2019, 15:18
gewijzigd
Bord met de tekst Vote Remain on June 23rd (stem tegen Brexit op 23 juni) © Europese Unie 2016 - Europees Parlement

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De grote Britse partijen lijken forse klappen te hebben gekregen bij de lokale verkiezingen in Groot-Brittannië. Uit tussentijdse uitslagen kan worden opgemaakt dat kiezers zich afkeren van de Conservatieve Partij van premier Theresa May en de grootste landelijke oppositiepartij Labour.

Stemgerechtigden konden donderdag lokale volksvertegenwoordigers kiezen in Engeland en Noord-Ierland. Inmiddels hebben 140 van de 248 Engelse raden hun uitslagen bekendgemaakt. De Conservatieven van May staan op 618 zetels verlies, terwijl Labour er 81 moet inleveren.

Kiezers lijken de voorkeur te geven aan kleinere partijen, zoals de pro-Europese Liberal Democrats. Die stonden 's middags op 391 zetels winst.

Premier May erkende in een eerste reactie dat de Conservatieve Partij een moeilijke tijd doormaakt. ,,En deze verkiezingsuitslagen zijn daar een symptoom van.'' Ze denkt dat kiezers haar partij en Labour een simpele boodschap sturen: ,,Doorpakken en de brexit regelen.''

Ook waarnemers denken dat de grote partijen worden afgestraft vanwege de politieke chaos over de brexit, het Britse vertrek uit de Europese Unie. Beide grote partijen zijn intern verdeeld over hoe het verder moet. ,,Kiezers stemmen niet voor verdeelde partijen'', zegt een politicoloog tegen de BBC.

Terug naar boven