r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vier de Dag van Europa bij ProDemos, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 9 mei 2019 13:30
plaats Den Haag
locatie Hofweg 1 Toon locatie
organisatie ProDemos

Vier op donderdag 9 mei de Dag van Europa bij ProDemos, met de Schuman-lezing en de wandeling over het ontstaan van de Europese Unie.

Robert Schuman

Robert Schuman was een Franse staatsman en een van de grondleggers van de Europese Unie. Hij was twee keer premier van Frankrijk en is Minister van Financiën en Minister van Buitenlandse Zaken geweest. Op 9 mei 1950 legde hij de Schuman verklaring af. In deze verklaring pleitte hij voor een organisatie om Franse en Duitse productie van kolen en staal onder gemeenschappelijk beheer te plaatsen. Deze organisatie, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, werd in 1951 opgericht. De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal legde de grondslag voor wat uiteindelijke de Europese Unie werd.

Dag van Europa

Omdat het afleggen van deze verklaring op 9 mei 1950 doorslaggevend was voor naoorlogse Europese samenwerking is 9 mei uitgeroepen tot de Dag van Europa. ProDemos staat dit jaar stil bij de Dag van Europa door aandacht te besteden aan de man waar we deze dag aan te danken hebben.

De lezing

De actuele betekenis van Schumans gedachtegoed is verrassend. Vooral omdat het de huidige problemen van populisme tot migratie mede verklaart. Het weet daarbij de vinger op de pijnlijke plek te leggen en tegelijkertijd hoop te geven om Europa weer in rustiger vaarwater te krijgen. Of dit lukt, en of het een kwestie van lange of korte adem zal zijn, hangt voor een groot deel van onszelf af.

Deze lezing is een politiek filosofische benadering die vanuit de biografie van Schuman en zijn gedachten voor Europese eenwording vorm wordt gegeven en een aanzet geeft tot nadenken over een op de mens gerichte aanpak.

De spreker

Deze lezing wordt gegeven door Margriet Krijtenburg, docent aan de Haagse Hogeschool. Aan de Hogeschool geeft ze les in Spaans en persoonlijk leiderschap. Daarnaast doet Krijtenburg onderzoek naar Europese Integratie. Ze is gepromoveerd op het proefschrift ‘Schuman’s Europe’. Dit proefschrift heeft ze ook omgezet in een kinderboek ‘De vader van Europa’.

Praktische informatie

  • Wanneer: donderdag 9 mei, 13:30 tot 14:30 uur
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem

Europawandeling

Voorafgaand aan deze lezing ben je ook van harte welkom om mee te lopen met onze Europawandeling. De wandeling begint om 12.30 uur en eindigt om 13.30 uur. Tijdens wandeling over en rond het Binnenhof vertelt Edmée Melina Hijmans aan de hand van persoonlijke anekdotes en dagboekfragmenten over haar opa, Mom Wellenstein. Wellenstein was net als Schuman een van de voorvechters van het ontstaan van de EU. Lees hier meer over deze wandeling of boek direct via deze link. Tickets voor de wandeling kosten €8,00 per stuk.


Delen

Inhoud

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...

Delen

Terug naar boven