r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Alle mensen zijn intellectuelen, Amsterdam

deBalie
datum 1 mei 2019 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen E.M. (Lisa) Westerveld e.a.
organisatie De Balie

Hij zou de mastermind zijn achter het cultuurmarxisme en een inspiratiebron voor zowel links als rechts. Wie was de Italiaanse denker Antonio Gramsci (1891-1937) en waarom lijkt hij bijna een eeuw na dato weer springlevend?

Ter gelegenheid van het verschijnen van Alle mensen zijn intellectuelen, een selectie uit Gramsci’s gevangenisgeschriften, gaan we in gesprek met o.a. vertaler Arthur Weststeijn, politicus Lisa Westerveld (GroenLinks), hoogleraar Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Amsterdam Gabriël van den Brink en ombudsman Sjoerd de Jong (NRC).

Culturele overtuigingskracht, zei Gramsci, is minstens zo belangrijk als politieke en economische macht. Volgens critici zette Gramsci daarmee aan tot een cultuuroorlog die linkse intellectuelen inspireerde tot een ‘lange mars door de instituties’. Maar juist rechts lijkt nu zelf op een gramsciaanse wijze terug te vechten: van een docenten-meldpunt van FvD tot de ‘gladiatorenschool’ van Steve Bannon. Om die tendensen te begrijpen moeten we terug naar wat Gramsci zelf schreef als politiek gevangene tijdens het fascistische regime in Italië. Wat leert hij ons over de huidige cultuurstrijd? Waar ligt eigenlijk de macht in onze samenleving? En waarom laten zowel links als rechts zich door Gramsci inspireren?


1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...

Terug naar boven