r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hoogtepunten plenaire sessie: verkeersveiligheid, klokkenluiders en consumentenbescherming

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op donderdag 18 april 2019.

Access to video: Video

(Duur van de video:00:59)

Tijdens de laatste plenaire sessie voor de Europese verkiezingen keurde het Parlement nieuwe maatregelen goed, waaronder regels voor verbeterde verkeersveiligheid en consumentenbescherming.

Verkeersveiligheid

De verkeersveiligheid van de EU heeft verbetering nodig om het aantal ongelukken verder te laten afnemen. Het Parlement heeft nieuwe maatregelen aangenomen die veiligheidskenmerken, zoals intelligente snelheidsbegeleiding en geavanceerde noodremsystemen, vanaf 2022 verplicht maken in nieuwe auto's.

Europees grens- en kustwachtagentschap

Om de veiligheid van Europa te versterken, stemde het Parlement op woensdag 17 april in met de plannen om tegen 2027 het Europees grens- en kustwachtagentschap, ook bekend als Frontex, uit te breiden met een permanent korps van 10.000 grenswachters.

Access to video: Video

(Duur van de video:01:19)

Arbeidsrechten

De meest kwetsbare werknemers, met name flexwerkers, kunnen een nieuwe wetgeving verwachten die hen transparantere en voorspelbaardere arbeidsvoorwaarden zal bieden. Het Parlement stemde daar op dinsdag 16 april mee in.

Brexit

Het besluit om het Britse lidmaatschap van de EU nogmaals, en flexibel, te verlengen werd op 16 april aanvaard door het Parlement tijdens een debat over Brexit. Er werd bij de Britse regering aangedrongen om het nieuwe uitstel constructief te benutten.

Digitaal Europa

De EU gaat miljarden investeren in onderzoek, ruimtevaart en het Digitaal Europa-programma nadat Parlementsleden de financiering hebben goedgekeurd op woensdag 17 april. Het Digitaal Europa-programma, dat tussen de periode 2021-2027 van kracht zal zijn, wil ervoor zorgen dat alle Europeanen beschikken over de nodige vaardigheden en infrastructuur om aan een ​​volledige reeks digitale uitdagingen in hun privé- en zakelijke leven te kunnen voldoen.

Bescherming van klokkenluiders

Het Parlement keurde op 16 april nieuwe maatregelen goed die mensen die schendingen van EU-wetging melden beter zullen beschermen. De nieuwe regels doelen er op om alle vormen van vergelding te verbieden en pleiten voor de ontwikkeling van veilige rapportagekanalen voor klokkenluiders.

Access to video: Video

(Duur van de video:01:28)

Online terroristische content

Nieuwe maatregelen zullen internetbedrijven ertoe verplichten om terroristische content binnen een uur te verwijderen. Op woensdag 17 april werd de richtlijn goedgekeurd.

Toekomst van Europa

De Letse premier Krišjānis Kariņš nam op woensdag 17 april deel aan de plenaire vergadering waarin de toekomst van Europa werd besproken. 'Verzet je niet tegen de populisten, maar pak de oorzaken van de ontevredenheid van de bevolking aan', zei Kariņš. Het was het 20e debat in de serie.

Consumentenbescherming

Consumenten zullen overal in de EU dezelfde rechten krijgen, onafhankelijk van waar zij een aankoop doen. Parlementsleden keurden de plannen op woensdag 17 april goed.

Access to video: Video

(Duur van de video:01:30)

Klimaatverandering

Greta Thunberg, de 16-jarige klimaatactivist die genomineerd is voor de Nobelprijs voor de Vrede, was op dinsdag 16 april aanwezig bij de vergadering van de commissie voor mileubeheur in het Parlement. Ze deed een oproep tot 'permanente en ongekende verandering in elk aspect van de samenleving' om klimaatverandering effectief te kunnen bestrijden

Meer informatie

Ontdek het Europees Parlement op sociale media

Productinformatie

REF.: 20190410STO36629

Gecreëerd: 18-04-2019 - 15:54


Terug naar boven