r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Common Europe, Amsterdam

datum 20 mei 2019 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
aanwezigen D.K. (Daniel) Mügge e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

Op 23 mei mogen we naar de stembus voor het Europese Parlement. Europa is van ons allemaal, maar wie vertegenwoordigt de democratie in Brussel? Wie een blik op de stad werpt, ziet de kantoren van grote bedrijven en banken rondom het politieke hart van de Europese Unie. Wat betekent dit voor de machtsbalans in Europa? Ondertussen staat de Unie voor grote uitdagingen: groeiende economische ongelijkheid, alarmerende klimaatverandering en toenemend radicaal populisme. Op deze avond onderzoeken we het Europese project. In hoeverre is de Europese Unie responsief voor de belangen van alle burgers in Europa? Samen met wetenschappers en grass-roots bewegingen bespreken we hoe een ander Europa eruit kan zien. Op welk gedachtegoed is deze gestoeld? In hoeverre vereist dit een heroverweging van ons huidige economische systeem? En last but not least, is meer democratie het antwoord en wat is er voor nodig om Europa democratischer te maken?

Met in dit programma onder anderen

Sophie Bloemen

Commons Network

John Grin

Hoogleraar systeeminnovaties UvA

Liza Saris

Coördinator bij European May

Daniel Mügge

Hoogleraar Politieke Arithmetiek aan de Universiteit van Amsterdam.

Eline van Nistelrooij

Kandidaat Europees parlement, n3 voor GroenLinks

Commons For Europe 2019 Campagne

De afgelopen twee jaar heeft Commons Network gewerkt aan nieuwe ideologische vergezichten én beleidsvoorstellen voor het Europa van de toekomst. Twee van de meest in het oog-springende onderdelen van dat traject zijn de publicatie van het boek Our Commons: Political Ideas for a New Europe, vol met essays, interviews en case studies over de Europese commons-beweging, met medewerking van mensen als Kate Raworth en David Bollier, en de actie ‘Vote for the Commons’, waarbij ze de verkiezingsprogramma’s van alle partijen doorlichten op zoek naar goeie ideeën voor de Europese commons.

Sprekers

Sophie Bloemen is directeur en medeoprichter van CommonsNetwork. Dit is een denktank en maatschappelijke organisatie die samen met activisten, denkers en pioniers netwerken bouwt en beleidsvoorstellen doet ter ondersteuning van commoners in Europa. Vanuit haar standplaats Berlijn houdt ze zich bezig met schrijven en spreken over het commons gedachtengoed en het organiseren van kennisdeling. Eerder werkte ze als woordvoerder en adviseur voor verschillende NGO’s zoals Health Action International.

John Grin is Politicoloog en professor in Systeeminnovatie en Democratische Transities aan de Universiteit van Amsterdam. Hij richt zich op nieuwe manieren van democratische beleidsvoering, beleidsontwerp en beleidsimplementatie. Hij is fysicus van oorsprong en doet interdisciplinair onderzoek naar de relatie tussen technologie, kennis, maatschappij en democratisch beleid. Als codirecteur en medeoprichter van het Kennisnetwerk Systeeminnovaties en transities (KSI) hield hij zich bezig met de samenwerking tussen onderzoek en praktijk.

Liza Saris is campagnecoördinator bij European May, een transnationale Europese campagne die gevoerd wordt door samenwerkende individuen. Geïnspireerd door progressieve transities in Europa organiseert European May een jaarlijkse actieweek van 1 tot 9 mei waarin lokale, creatieve en disruptieve initiatieven een platform krijgen. Liza is programma-assistent aan de UvA bij het Centre For European Studies. Ze studeerde af op het thema European Identity & Integration.

Daniël Mügge is docent Politieke Economie en professor Politieke Arithmetiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzoekt Europese integratie en transnationale governance met een focus op financieel economische thema’s. Hij leidt de onderzoeksgroep Fickle Formulas en is columnist voor onderzoeksjournalistiek platform Follow the Money.


1.

Meer over...

Terug naar boven