r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Geen verrassingen rentebeleid ECB

woensdag 10 april 2019, 15:38
gewijzigd
ECB in Frankfurt

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) tornt zoals verwacht niet aan zijn monetaire beleid. De rente blijft zeker tot het einde van dit jaar op het huidige, zeer lage niveau. De ECB heeft in zijn beleidsvergadering ook besloten niet te morrelen aan overige onderdelen van zijn stimuleringsbeleid.

In maart besloot de ECB nog de rente langer laag te houden dan gepland. Eerder was aangekondigd de rente zeker gelijk te houden tot na de zomer, maar dat werd verlengd tot het einde van het jaar na een reeks tegenvallende macro-economische cijfers en geopolitieke ontwikkelingen. De rente op tienjarige Duitse staatsobligaties dook daarop in de min, een zeldzaamheid.

De herfinancieringsrente blijft op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen, leggen ze daar dus geld op toe. ECB-president Mario Draghi zei in een toelichting onder meer te kijken naar maatregelen om de effecten van negatieve rente te verzachten.

De ECB benadrukte dat de rente op het huidige niveau blijft ,,voor zolang dat nodig is'' om de inflatie op een stabiel niveau van net geen 2 procent te krijgen.

Naast de rente is het opkopen van staatsobligaties een belangrijke peiler van het stimuleringsbeleid van de ECB. Ook na het verhogen van de rente zal de ECB daar nog geruime tijd mee doorgaan, zo werd duidelijk.

Draghi zei verder dat er de komende tijd nog een aantal risicofactoren blijven, waardoor de groei van de economie in de eurozone afzwakt. Daarmee doelde hij vermoedelijk naast protectionistische maatregelen waar hij al eerder op wees op de brexit. Het risico op recessie blijft volgens hem klein.

De waarde van de euro leverde tijdens de speech zijn dagwinst ten opzichte van de dollar weer in. Grote bewegingen op de aandelenmarkten waren er niet.

Terug naar boven