r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte naar Juncker voor EU-top over brexit

dinsdag 9 april 2019, 16:15
gewijzigd
Mark Rutte
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte overlegt woensdag in Brussel met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, voorafgaand aan de EU-top over de brexit. Dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Daarna spreekt Rutte ook EU-president Donald Tusk.

Het bezoek aan Juncker begint volgens een commissiewoordvoerder ongeveer om 14.00 uur. Aansluitend begeeft Rutte zich naar het gebouw van de Europese Raad voor overleg met Tusk.

De 27 EU-leiders vergaderen woensdagavond over het verzoek van de Britse premier Theresa May om de brexit te mogen uitstellen tot 30 juni. Hun besluit moet met unanieme instemming worden genomen. Over het verzoek wordt de afgelopen dagen door de EU-regeringen koortsachtig overlegd.

De Belgische premier Charles Michel organiseert voor de top om 18.00 uur begint ,,een coördinatievergadering'' met de landen die het meest en direct getroffen worden door een Brits vertrek uit de EU, vooral als dat zonder een deal zou plaatsvinden. Rutte is ook bij de 'mini-top', evenals de Franse president Emmanuel Macron. De premiers van Denemarken en Zweden hebben hun komst bevestigd. Ook de Ierse premier Leo Varadkar is uitgenodigd. Bondskanselier Angela Merkel zou verhinderd zijn vanwege verplichtingen in de Bondsdag. Het overleg zou rond 15.30 uur beginnen.

Michel wil het volgens Belgische media vooral hebben over de logistieke voorbereidingen, bijvoorbeeld bij de douane en voor de grenscontroles. De EU-leiders zullen er naar verwachting alles aan doen om een chaotische uitstap, een no-dealbrexit, te voorkomen, omdat die zal leiden tot een aanzienlijke ontwrichting van bijvoorbeeld het goederenverkeer tussen Groot-Brittannië en de EU. Maar nieuw uitstel kan niet worden gegeven zonder dat May komt met een ,,tijdlijn en een routekaart'' om de brexitdeal met Brussel door het Britse parlement te krijgen, aldus EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier.

Terug naar boven