r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Laatste nieuws: 

Patstelling bij keuze EU-hoofdaanklager

donderdag 4 april 2019, 16:31
Hamer bij Raad Justitie en Binnenlandse Zaken
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De onderhandelingen over wie de eerste hoofdofficier van justitie van het Europees Openbaar Ministerie (EOM) moet worden zijn vastgelopen. Na de derde onderhandelingsronde tussen vertegenwoordigers van de lidstaten en het Europees Parlement is geen nieuwe datum afgesproken.

De lidstaten hebben de Fransman Jean-François Bohnert naar voren geschoven en het parlement de Roemeense corruptiebestrijder Laura Kövesi. De vrijheidsbeperkingen die zij kreeg opgelegd werden woensdag weliswaar door de hoogste Roemeense rechter opgeheven, maar het onder druk zetten van Kövesi heeft de situatie volledig veranderd, zegt parlementsonderhandelaar Judith Sargentini (GroenLinks).

,,Roemenië heeft het onmogelijk gemaakt om de kandidaat van de lidstaten te kiezen’’, zegt ze tegen het ANP. Een keuze voor de Fransman komt volgens haar neer op ,,toegeven aan Roemeense chantage’’. ,,Kun je voorstellen dat ik terugga naar het parlement om te zeggen dat het de Fransman wordt?’’, vraagt Sargentini retorisch. ,,Dat zou suggereren dat het lastigvallen van Kövesi acceptabel is.'' Volgens haar zou minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok die keuze ook niet kunnen verkopen in de Tweede Kamer.

De Europarlementariërs willen dat de lidstaten zich opnieuw beraden op de situatie.

Terug naar boven