r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Maritieme EU-missie verder zonder schepen

woensdag 27 maart 2019, 16:11
gewijzigd
Grensbewaking
Bron: Copyright Frontex

BRUSSEL (ANP) - De Europese militaire operatie tegen mensensmokkel vanuit Libië via de Middellandse Zee moet het voorlopig stellen zonder schepen. De EU-landen zijn dat overeengekomen, hoewel sommige er volgens diplomaten ,,tandenknarsend'' mee hebben ingestemd.

De reden is dat Italië niet wil dat schepen van Operatie Sophia opgepikte migranten op Italiaanse bodem afzetten zolang ze niet worden verdeeld over Europa. De missie blijft mensensmokkelaars wel vanuit de lucht in de gaten houden. Ook de Europese steun voor de Libische kustwacht en het toezicht op het wapenembargo tegen Libië blijven in stand.

Zonder besluit zou de missie zondag aflopen. De EU-landen vinden de operatie echter belangrijk en kwamen een verlenging van zes maanden overeen.

Zonder schepen kan het mandaat niet effectief en volledig worden uitgevoerd, erkende een woordvoerster van de EU-buitenlanddienst, verwijzend naar de kerntaak van de missie om de activiteiten van mensensmokkelaars te verstoren. Volgens haar gaat het om een ,,tijdelijke opschorting'' van de inzet van schepen. Zij voegde daaraan toe dat ondertussen verder wordt gewerkt aan een oplossing voor het ontschepen van migranten. Gesprekken over dit onderwerp tussen de lidstaten verkeren echter al lange tijd in een patstelling.

Sinds het begin in de zomer van 2015 hebben schepen van de missie zo’n 50.000 migranten opgepikt. Volgens de site van de operatie zijn momenteel een Spaans en een Italiaans marineschip actief, naast vier vliegtuigen en een helikopter.

Volgens VluchtelingenWerk Nederland lopen door het besluit ,,duizenden, misschien wel tienduizenden mensenlevens'' gevaar. ,,Zeker nu reddingsschepen van ngo’s ook nagenoeg geen reddingsacties meer kunnen uitvoeren'', aldus de organisatie. ,,Legt Nederland zich hierbij neer, dan is duidelijk dat de muren van Europa belangrijker worden gevonden dan het redden van mensenlevens.''

Delen

Terug naar boven