r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Microtargeting en verkiezingen: wat doet het met jou en de democratie?, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 4 april 2019 16:30
plaats Den Haag
locatie Hofweg 1 Toon locatie
aanwezigen Th.W.G. (Tom) van der Meer e.a.
organisatie ProDemos

Politieke microtargeting

In maart kiezen wij de Provinciale Staten en in mei stemmen wij voor het Europees Parlement. In de campagnes maken politieke partijen steeds meer gebruik van politieke microtargeting. Dat betekent dat politieke partijen kiezers op basis van informatie over hun persoonlijke eigenschappen en gedrag een op maat gemaakte advertentie tonen. En hoe persoonlijker, hoe beter de boodschap binnenkomt, is de gedacht.

Maar hoe wenselijk is die nieuwe manier van campagnevoeren? Wat zijn gevolgen, bijvoorbeeld voor onze privacy? Beïnvloedt microtargeting de kwaliteit van het publieke debat? En wat betekent het voor partijen die minder geld hebben om te investeren in de technieken die komen kijken bij microtargeting?

Discussiemiddag

De Universiteit van Amsterdam en ProDemos organiseren, als onderdeel van het VSNU Digitale Samenleving initiatief, op donderdag 4 april om 16.30 uur een discussiemiddag bij ProDemos in Den Haag. Na een inleiding over de wetenschap achter microtargeting discussiëren we over kansen en bedreigingen die microtargeting met zich meebrengt voor de democratische samenleving.

Sprekers

  • Edo Haveman, Hoofd public policy van Facebook Nederland
  • Tom van der Meer, Hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de staatscommissie parlementair stelsel
  • Marc Oosterhout, merkstrateeg en oprichter van reclamebureau N=5
  • Tom Dobber, promovendus op het gebied van politieke microtargeting bij de Universiteit van Amsterdam

De moderator is Claes de Vreese, hoogleraar Politieke Communicatie (UvA).

Praktische informatie

Wanneer: donderdag 4 april, 16.30 - 18.00 uur

Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag

Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem is verplicht


Inhoud

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...

Terug naar boven