r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Voorzitter Britse Lagerhuis: geen stemming over zelfde brexitdeal

dinsdag 19 maart 2019, 8:19
gewijzigd
Theresa May, op weg naar buiten

LONDEN (ANP) - De Britse parlementsvoorzitter John Bercow heeft in het Lagerhuis gezegd dat premier Theresa May niet zo maar voor de derde keer het Lagerhuis over haar brexitdeal kan laten stemmen. Ze moet met een andere deal komen, anders is er geen stemming.

Bercow zei dat de tweede stemming afgelopen week terecht was, omdat er nieuwe documenten en inzichten waren bijgekomen. Maar twee keer over hetzelfde stemmen kan volgens Bercow niet. May beoogt een derde stemming, er is echter niks nieuws aan de bestaande deal toegevoegd.

May werft steun voor haar plannen die afgelopen week en half januari door een meerderheid werd afgewezen. Ze overweegt haar basisovereenkomst met de EU over het vertrek van haar land uit de Europese Unie toch nog een keer in stemming te brengen. Ze rekent erop dat een aantal parlementsleden met name uit haar Conservatieve partij en tien Noord-Ierse unionisten bij nader inzien toch maar 'ja' stemmen.

Maar de onverwachte verklaring van Bercow maandag in het Britse Lagerhuis haalt een lelijke streep door de brexitplannen van de regering. Bercow baseerde zijn besluit op een al 415 jaar oude regel. De parlementsvoorzitter heeft de regering niet vooraf op de hoogte gesteld van zijn verklaring, zei een regeringswoordvoerster.

Premier Theresa May zag haar brexit-overeenkomst al twee keer crashen in het parlement. Uiterlijk woensdag, een dag voor de start van de EU-top, zouden de leden van het Lagerhuis voor een derde keer moeten stemmen over het verdrag dat met Brussel is gesloten. Dit is nu feitelijk niet meer mogelijk.

Terug naar boven