r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Akkoord met Oekraïne over einde kippentruc

maandag 18 maart 2019, 15:53
Oekraïne en Europese Unie vlaggen
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De EU schroeft de hoeveelheid tariefvrije kip die Oekraïne naar Europa mag exporteren op van 20.000 naar 70.000 ton (70 miljoen kilo). Maar kippenborsten waar vleugel en vel aanzitten komen er zonder invoerheffing niet meer in. Dat zijn de Europese Commissie en de regering in Kiev overeengekomen. De maatregel moet een einde maken aan de golf Oekraïense kip die de EU-markt overspoelt.

Vorig jaar bleek er al na zes maanden 25 miljoen kilo kippenvlees uit Oekraïne tegen een nultarief in de EU te zijn ingevoerd. Dat was veel meer dan was voorzien toen de EU met het land een associatieverdrag afsloot en ging ten koste van onder andere de Nederlandse pluimveesector.

Door kippenborsten op een speciale manier te versnijden, met vleugel en vel eraan, gebruikten de Oekraïners een maas in de wet om tonnen kippenborsten tegen een nultarief op de EU-markt binnen te krijgen. Daar maakt de EU nu een einde aan.

De zaak kwam aan het rollen nadat Nederlandse Europarlementariërs aan de bel trokken vanwege de economische schade voor Europese kippenbedrijven.

Terug naar boven