r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Politiek Café: Provinciale verkiezingen en hoe nu verder?, Den Haag

MI logo
datum 9 april 2019 20:00
plaats Den Haag
locatie Nieuwspoort Toon locatie
aanwezigen F. (Farah) Karimi e.a.
organisatie Montesquieu Instituut (MI)

Op dinsdag 9 april praten we met Frits Wester en Farah Karimi over de Provinciale Statenverkiezingen. We blikken terug op de verkiezingscampagnes en uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen en kijken vooruit naar de verkiezingen voor de Eerste Kamer.

Terugblik verkiezingen Provinciale Staten

In het Politiek Café van 9 april kijken we terug op de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Met experts nemen we een kijkje in de keuken van de provinciale verkiezingsstrijd. Waarover ging het nu eigenlijk? Waren dat onderwerpen waar de provincie daadwerkelijk iets mee te maken heeft of woedde de verkiezingsstrijd vooral langs landelijke thema’s? En welke invloed had dit op provinciale prioriteiten van lokale leiders?

Ook kijken we naar de invulling van de campagnes. Wie profileerde zich waarop en welke strategische keuzes werden er gemaakt, bijvoorbeeld in de aanwezigheid bij debatten?

Vooruitkijken Eerste Kamer

Op 27 mei zullen de Provinciale Statenleden de leden van de Eerste Kamer kiezen. De verkiezingsuitslag van de Provinciale Staten belooft politieke veranderingen in de Senaat. Wat betekent dit voor het kabinet Rutte-III? Welke koers moet het kabinet varen om steun te behouden voor haar plannen? We praten erover op 9 april.

Sprekers

Te gast in het Politiek Café zijn:

  • Frits Wester, politiek verslaggever voor RTL Nieuws
  • Farah Karimi, voormalig directeur van Oxfam Novib en kandidaat-Eerste Kamerlid voor GroenLinks (nummer 2 op de lijst)
  • Laura Neijenhuis, jongst gekozen Statenlid in Zuid-Holland, is deze avond columnist

Moderator van de avond is Marcel Bamberg.

Vragen stellen

Heb je de campagnes gevolgd en zit je met een vraag die je in het Politiek Café graag beantwoord wilt krijgen? Stel deze dan alvast, dan nemen we het mee in de voorbereiding. Je kunt je vragen stellen in een e-mail.

Praktische informatie

  • Wanneer: Dinsdag 9 april, 20:00 - 21:30 (inloop vanaf 19:30 uur)
  • Waar: ProDemos, Hofweg 1, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via het online reserveringssysteem

Democratie in Debat

Het Politiek Café is onderdeel van Democratie in Debat, een debatreeks over de politieke actualiteit. Democratie in Debat is een samenwerkingsverband van ProDemos, Filmhuis Den Haag, het Montesquieu Instituut en Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. Elke maand organiseren zij in politiek Den Haag het Actualiteitendebat, Film & Debat en het Politiek Café.


Inhoud

1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is een multidisciplinair onderzoeks- en onderwijsinstituut op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in Nederland én Europa.

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Meer over...

Terug naar boven