r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

The Telegraph: Topadviseur Cox geeft nieuw backstop-advies

donderdag 14 maart 2019, 23:48
Beeld van Vrouwe Justitia
Bron: pixel2013 (CC0)

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk kan met een beroep op een internationaal verdrag mogelijk toch eenzijdig uit de zogeheten backstopregeling stappen. Dat staat volgens de krant The Telegraph in een nieuw advies van de juridische topadviseur van de Britse regering, attorney general Geoffrey Cox.

Cox beweert volgens de krant dat zijn land een ontsnappingsmogelijkheid heeft als de backstop een ,,sociaal destabiliserend effect heeft op Noord-Ierland''. Artikel 62 van het verdrag van Verdrag van Wenen inzake het verdragenrecht zou de Britten die mogelijkheid geven.

De jurist zou met zijn nieuwe advies brexit-hardliners willen paaien, maar die poging is kennelijk mislukt. Conservatieve topjuristen hebben zijn interpretatie van het verdrag volgens de krant al naar de prullenbak verwezen. Er zou alleen onder zeer extreme omstandigheden een beroep gedaan kunnen worden op het artikel.

Verzet tegen de backstop was voor veel brexiteers reden om tegen de brexitdeal van premier Theresa May te stemmen. De regeling moet garanderen dat geen fysieke grens terugkeert tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland. Het gevolg kan zijn dat het Verenigd Koninkrijk voor onbepaalde tijd deel blijft uitmaken van een douane-unie met de EU.

Terug naar boven