r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Verenigd Koninkrijk snoeit in groeiraming

woensdag 13 maart 2019, 15:20
gewijzigd

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De economie van het Verenigd Koninkrijk zal dit jaar minder hard groeien dan eerder werd verwacht. Dat maakte de Britse minister van Financiën Philip Hammond bekend bij zijn halfjaarlijkse raming voor de overheidsfinanciën.

De Britse economie groeit dit jaar naar verwachting met 1,2 procent. Eerder werd er nog uitgegaan van een groei van 1,6 procent in 2019. Daartegenover staat dat het begrotingstekort de komende jaren naar verwachting 3 miljard pond (3,5 miljard euro) lager uitvalt dan in oktober werd gedacht.

Bij de nieuwe ramingen gingen onderzoekers ervan uit dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie met goede afspraken verlaat. Nu het Britse parlement andermaal een principeakkoord tussen Londen en Brussel heeft verworpen, is zo'n brexitdeal allerminst zeker. Hammond waarschuwde dat de gevolgen van een zogeheten no-dealbrexit voor de economie nog onbekend zijn. ,,Onze belangrijkste taak is die onzekerheid weg te nemen'', zei hij in het Lagerhuis.

Om volksvertegenwoordigers ertoe te bewegen de brexit-impasse op te lossen, beloofde Hammond de teugels te laten vieren als er een definitief akkoord komt. Hij stelde het parlement miljarden ponden aan lastenverlichtingen of extra overheidsuitgaven in het vooruitzicht als een no-dealbrexit wordt afgewend.

Londen heeft al meer geld opzij gezet voor maatregelen die de Britse economie na de brexit moeten stimuleren. Deze 'oorlogskas' bedraagt nu 26,6 miljard pond, maakte Hammond bekend. Eerder ging het nog om 15,4 miljard pond die kon worden gebruikt voor belastingverlagingen of extra investeringen.

Terug naar boven