r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

May: de brexit staat op het spel

dinsdag 12 maart 2019, 19:22
gewijzigd
Theresa May
Bron: The Council of the European Union

LONDEN (ANP/AFP/RTR) - De Britse premier Theresa May heeft op de valreep nog een poging gedaan parlementariërs te overtuigen haar brexitdeal goed te keuren. Ze waarschuwde in het Lagerhuis voor de mogelijke consequenties als de overeenkomst met de EU weer wordt afgewezen.

,,Als deze deal niet wordt goedgekeurd, dan kan de brexit verloren gaan'', zei May in het Lagerhuis. Ze stelde ook dat een brexit zonder deal een ,,aanzienlijke economische schok'' teweeg kan brengen. Het Verenigd Koninkrijk moet over zeventien dagen de EU verlaten, tenzij uitstel wordt geregeld.

Lagerhuisleden stemmen rond 20.00 uur Nederlandse tijd over de deal met Brussel. Waarnemers zijn pessimistisch over de kansen van de premier. Haar gedoogpartner DUP heeft al aangekondigd tegen te zullen stemmen en ook brexit-hardliners binnen haar eigen conservatieve partij zijn niet overtuigd.

May hoeft in elk geval niet op de steun te rekenen van haar partijgenoot Boris Johnson. De oud-minister van Buitenlandse Zaken sprak zich in het parlement uit tegen de deal. Die heeft volgens de prominente brexiteer ,,het einde van de weg'' bereikt. ,,Wat de regering ook probeerde te doen, ik ben bang dat het niet is gelukt.''

Johnson stapte eerder uit de regering uit protest tegen het brexitbeleid van May. Hij klaagde dinsdag dat zijn land door de backstopregeling in de deal richting een ,,ondergeschikte relatie'' met de EU beweegt. Johnson maakte duidelijk meer te voelen voor een no-deal brexit. Dat lijkt volgens hem nu nog ,,de moeilijkere route'', maar laat de Britten volgens hem wel hun zelfrespect houden.

Terug naar boven