r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Forum voor Democratie: niet meteen uit EU; eerst hervormen

vrijdag 8 maart 2019, 16:42
Forum voor Democratie © Forum voor Democratie

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie wil niet meteen uit de EU stappen. De partij wil eerst aankijken of de unie te hervormen valt. Mocht dat niet lukken, dan moet er een referendum over een Nederlands vertrek (nexit) komen. Henk Otten, FVD-lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen, zei dat vrijdag in een debat voor Radio 1. In dat debat kruisten veertien lijsttrekkers voor de senaat met elkaar de degens.

De Eerste Kamer wordt op 27 mei gekozen door de nieuwe Statenleden. De Provinciale Statenverkiezingen vinden op 20 maart plaats.

Over de opstelling van de partij over een nexit bestond de laatste tijd verwarring. Volgens andere partijen stuurde partijleider Thierry Baudet eerder aan op een vertrek van Nederland uit de EU, maar is de koers bijgesteld na problemen in het Verenigd Koninkrijk rond de brexit. Otten zei vrijdag dat zijn partij ook wil bekijken hoe de brexit verloopt.

De regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zal naar verwachting in de nieuwe Eerste Kamer geen meerderheid meer hebben. Het kabinet is dan aangewezen op steun van oppositiepartijen. Volgens lijsttrekker Paul Rosenmöller van GroenLinks is zijn hand uitgestoken, maar dan moet er niet een hand terugkomen waar niks inzit. Mei Li Vos van de PvdA liet in een debatje over het klimaat weten ,,goede plannen" na de verkiezingen te zullen steunen.

DENK-lijsttrekker Selçuk Öztürk werd in het radiodebat in verlegenheid gebracht door Vos. Zij onthulde dat Öztürk, toen hij nog deel uitmaakte van de PvdA-fractie, wel eens een borrel met haar dronk. Öztürk ontkende. Als moslim wordt hij niet geacht alcohol te drinken. Öztürk wekte overigens wrevel bij D66 met zijn suggestie dat die partij euthanasie voorstaat om de zorgkosten te verlagen.

Delen

Terug naar boven