r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel onderzoekt overname Innogy door E.ON

donderdag 7 maart 2019, 16:25
Pit van een gasfornuis

BRUSSEL (AFN) - De Europese Commissie (EC) onderzoekt de voorgenomen overname van het Duitse energiebedrijf Innogy door branchegenoot E.ON. Brussel denkt dat de overname negatieve effecten kan hebben voor consumenten in verschillende landen door verminderde concurrentie op de energiemarkt.

,,Europese huishoudens moeten stroom en gas tegen goede prijzen kunnen kopen", licht EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) toe. ,,Ons onderzoek moet ervoor zorgen dat de overname van Innogy door E.ON niet ten koste gaat van de concurrentie, en dus niet tot prijsstijgingen leidt."

De overname van Innogy, dat nu nog eigendom is van het eveneens Duitse energiebedrijf RWE, is onderdeel van een complexe deal tussen E.ON en RWE. Het is de bedoeling dat E.ON zich meer gaat toeleggen op distributie en verkoop van energie en gas aan huishoudens. RWE zou uiteindelijk gespecialiseerd moeten zijn in het produceren van energie en in de verkoop aan grotere klanten.

Brussel gaf vorige maand wel al groen licht aan de overname van onderdelen van E.ON door RWE. Dat deel van de deal levert volgens de EC geen concurrentiebezwaren op.

Essent-moederbedrijf Innogy is ontstaan toen RWE zijn activiteiten op het gebied van schone energie, netwerken en zijn consumententak afsplitste. De traditionele energiecentrales bleven in RWE achter. E.ON maakte een vergelijkbare ontwikkeling door en splitste zijn kolen- en gascentrales af naar het bedrijf Uniper.

Terug naar boven