r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hongaarse krant roept Orbáns partij op EVP te verlaten

donderdag 7 maart 2019, 12:10
gewijzigd
Hongaarse vlag met parlement op achtergrond
Bron: © PDC

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Magyar Nemzet, de belangrijkste regeringsgezinde krant in Hongarije, heeft premier Viktor Orbán opgeroepen de Europese Volkspartij de rug toe te keren omdat die haar ,,vormende waarden heeft opgegeven en niet meer te onderscheiden is van de socialisten of liberalen''. In het redactioneel commentaar wordt de Fidesz-partij aangeraden in het Europarlement aansluiting te zoeken bij de Europese nationalisten.

,,Voor Fidesz is de tijd rijp te stoppen met het vernederende gekibbel met de EVP. Dat is niet meer de partij van Helmut Kohl.'' Volgens Orbán heeft de Duitse christendemocraat en oud-bondskanselier Fidesz indertijd gevraagd lid te worden van de EVP. ,,De Volkspartij verdedigt niet langer landen, of het christendom, of het traditionele familiemodel of elke andere Europese traditie die we kunnen noemen. De EVP is de dienaar geworden van ziek liberalisme.''

In Hongarije is de afkeer van immigratie tot hoofdthema gemaakt van de Europese verkiezingen in mei. Dat resulteerde onder meer in een poster waarop wordt gesteld dat EC-voorzitter Jean-Claude Juncker en de Amerikaanse miljardair George Soros samenzweren om de Europese beschaving te gronde te richten door massa's moslims toe te laten.

De stafchef van Orbán zei dat Fidesz geen gehoor zal geven aan de oproep van Magyar Nemzet. ,,Fidesz is lid van de EVP en wil dat blijven'', aldus Gergely Gulyás in een reactie. In de grote EVP-fractie, waartoe onder meer het CDA en de Duitse CDU/CSU behoren, gaan steeds meer stemmen op de Hongaarse regeringspartij te royeren wegens het Europese beleid en de provocaties van Orbán.

Terug naar boven