r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel hamert op aanpak migratieproblemen

woensdag 6 maart 2019, 12:27
Grensovergang Kroatë © Rianne van Rossum

BRUSSEL (ANP) - De migratiecrisis in de Europese Unie is voorbij maar er blijven structurele problemen met illegale migratie die moeten worden aangepakt. Dat stelt de Europese Commissie op basis van de resultaten van bijna vijf jaar EU-migratiebeleid die ze heeft gepubliceerd.

Zo tikt Brussel Griekenland op de vingers vanwege het gebrek aan adequate accommodatie en efficiënte asiel- en terugkeerprocedures. ,,De lidstaten hebben een plicht om de mensen die zij opvangen te beschermen en voor ze te zorgen’’, aldus vicevoorzitter Frans Timmermans.

Volgens EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) moet de EU als prioriteit een regeling opzetten voor een gecoördineerde aanpak van de ontscheping van bootvluchtelingen. Nu moeten asielzoekers in het eerste aankomstland asiel aanvragen zodat de druk vooral op landen als Italië ligt.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal illegale migranten vorig jaar 150.000 bedroeg, het laagste niveau sinds 2014. Er werden 730.000 bootvluchtelingen gered en 37.000 in Libië gestrande migranten terug naar hun thuisland gebracht.

Terug naar boven