r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Wisselende reacties op opiniestuk president Macron

woensdag 6 maart 2019, 11:47
Emmanuel Macron
Bron: wikipedia/Pablo Tupin-Noriega

DEN HAAG (PDC) - Europese politici reageerden wisselend op het pleidooi van de Franse president Macron, dat gisteren in kranten van alle 28 EU-lidstaten verscheen. De Europese Raad en de Commissie waren positief over de voorstellen, net als buurlanden België en Duitsland. Onder meer de Tsjechische premier was kritischer over de plannen.

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk riep naar aanleiding van het artikel op nauwer samen te werken in de strijd tegen nepnieuws. De Europese Commissie steunt de visie van Macron, maar wijst erop dat veel van zijn voorstellen al door de Commissie Juncker in gang zijn gezet. De Belgische premier Michel hoopt op een 'Europa dat vrijheid en democratie beschermt.'

Er was ook kritiek op de voorstellen van Macron. Zo vond Europarlementariër Nadine Morano van de Franse oppositiepartij Les Républicains dat Macron 'Frankrijk' te weinig noemde. De Tsjechische premier Babiš noemde de plannen 'onrealistisch.' Een ander punt van kritiek is dat Macron de hervormingen van bovenaf zou willen invoeren en de bevolking te weinig betrekt.

Mark Rutte heeft tot vandaag niet gereageerd.

Bron: Trouw, Euractiv, Telegraaf, AD

Terug naar boven