r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tusk waarschuwt voor beïnvloeding verkiezingen

dinsdag 5 maart 2019, 13:42
Tusk tijdens Europese Raad
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - EU-president Donald Tusk waarschuwt voor ,,externe anti-Europese krachten'' die openlijk of verhuld proberen verkiezingen in Europa te beïnvloeden. Dat gebeurde volgens hem bij het Britse referendum over de brexit en tijdens meerdere verkiezingscampagnes in Europa. ,,En het zou opnieuw het geval kunnen zijn bij de Europese verkiezingen in mei'', aldus de Poolse oud-premier.

Tusk riep iedereen die om Europa geeft op samen te werken tijdens en na de verkiezingen. Hij waarschuwt voor politieke partijen die worden gefinancierd door externe krachten en vijandig zijn jegens Europa. Kiezers moeten volgens hem niet toestaan dat die in een positie komen waarbij ze belangrijke besluiten over de EU kunnen nemen.

In navolging van de Franse president Macron zei Tusk dat de ,,renaissance’’ van Europa nu moet beginnen. Macron waarschuwde dinsdag in een opiniestuk ook voor buitenlandse machten die verkiezingen proberen te beïnvloeden. De EU-lidstaten werken overigens nauw samen om dergelijke beïnvloeding te voorkomen. Zij hebben een 'netwerk' gevormd waarin ervaringen en mogelijke oplossingen worden uitgewisseld.

Terug naar boven