r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie legt autokartel 368 miljoen boete op

dinsdag 5 maart 2019, 12:50
gewijzigd
Margrethe Vestager at the podium
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie legt twee producenten van veiligheidsgordels, airbags en autosturen een boete van ruim 368 miljoen euro op wegens verboden afspraken. Het Duits-Amerikaanse TRW moet bijna 189 miljoen betalen en het Zweedse Autoliv ruim 179 miljoen. Het Japanse bedrijf Takata krijgt geen boete omdat het het kartel had onthuld.

De drie bedrijven hebben erkend dat ze deelnamen aan een kartel, meldt de Brusselse mededingingswaakhond. Ze leverden gordels, airbags en sturen aan de Volkswagen- en BMW-groep. Die zijn goed voor ongeveer 30 procent van de autoverkopen in Europa.

De drie ondernemingen wisselden tussen 2007 en 2011 commercieel gevoelige informatie uit en stemden hun marktgedrag op elkaar af, aldus Brussel. Hun vertegenwoordigers hadden op allerlei manieren contact. ,,Deze kartels duperen uiteindelijk Europese consumenten en hebben de concurrentiekracht van de Europese autobranche geschaad'', aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

Door de afspraken te onthullen ontloopt Takata een boete van 195 miljoen euro. De boete die de commissie oorspronkelijk in petto had voor de twee andere bedrijven werd fors verlaagd omdat ze bekenden en meewerkten aan het onderzoek.

Brussel legde alle drie de bedrijven eerder al kartelboetes op voor veiligheidssystemen die ze aan autofabrikanten leverden. Dat geldt ook voor een aantal van hun branchegenoten. De Europese Commissie heeft in totaal 2,15 miljard euro aan kartelboetes uitgedeeld in de sector.

Terug naar boven