r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

VS draaien diplomatieke degradatie EU terug

maandag 4 maart 2019, 10:15
Tusk en Trump
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De afwaardering van de diplomatieke status van de Europese Unie in de Verenigde Staten is teruggedraaid. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken erkent de EU-vertegenwoordiging in Washington per direct weer als gelijkwaardig aan die van de lidstaten, zegt de Amerikaanse EU-ambassadeur Gordon Sondland maandag in een verklaring. Hij verwelkomt tegelijkertijd de nieuwe EU-ambassadeur Stavros Lambrinidis.

In januari bleek dat de Amerikaanse overheid zonder kennisgeving de Europese diplomatieke vertegenwoordiging in Washington protocollair een trede lager had gezet. Voorheen had de EU de status van lidstaat, maar de unie werd zonder duidelijke reden gedegradeerd tot internationale organisatie.

De vorige EU-ambassadeur in de VS, David O'Sullivan, merkte in december bij een overleg dat hij pas na de lidstaten werd opgeroepen, terwijl hij daarvoor bij de eersten zat. De EU vroeg vervolgens om opheldering.

De EU is een unieke, belangrijke organisatie en een van Amerika’s waardevolste partners bij het garanderen van de mondiale veiligheid en welvaart, aldus Sondland. ,,De VS en de EU zijn een krachtige macht als we samenwerken.’’ Europa’s veiligheid en succes zijn onlosmakelijk verbonden met die van de VS en dit niveau van betrokkenheid en samenwerking moet in alle omstandigheden worden erkend, besluit de ambassadeur.

Terug naar boven