r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Etienne Balibar: Voor een ander Europa!, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 8 maart 2019 17:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen L.J. (Laurens Jan) Brinkhorst, J. (Judith) Sargentini e.a.
organisatie De Balie

De wereldberoemde Franse filosoof Étienne Balibar stelt dat de Europese Unie in zijn huidige vorm niet werkt. De monetaire en de migratiecrisis zijn daar harde bewijzen voor.

Met Europese verkiezingen in aantocht waar xenofobe partijen voor het eerst een transnationaal front proberen te vormen en de Brexit die een patstelling creëert, wordt steeds duidelijker dat het Europese project in een politieke en morele impasse verkeert.

Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek Voor een ander Europa deelt Étienne Balibar zijn ideeën over een Europa op nieuwe grondslagen.

Een weg terug is een illusie en dus staan we voor de keuze: of Europa volhardt in zijn technocratische bestuur of we proberen een nieuw type federaal Europa uit te vinden: een democratisch en solidair Europa van de burgers.

Etienne Balibar gaat deze avond in gesprek met Judith Sargentini (Europarlementarier GroenLinks) en Laurens Jan Brinkhorst (o.a. voormalig EU ambassadeur in Japan, Europarlementarier voor D66, en hoogleraar Europees en Internationaal Recht aan de Universiteit Leiden).

Over Étienne Balibar

Étienne Balibar is emeritus hoogleraar filosofie aan de Université de Paris-Ouest, en daarnaast verbonden aan Columbia University in New York en Kingston College in Londen.

Hij publiceerde over de grondslagen van de politieke filosofie, o.a. Spinoza et la politique (1985), het wereldberoemde werk Race, Nation, Classe (1988, i.s.m. Immanuel Wallerstein) en La proposition de l’égaliberté (2010).

For English, click here


Inhoud

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...

Terug naar boven