r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Cijfers Italië dit voorjaar onder de loep

woensdag 27 februari 2019, 13:34
Pierre Moscovici
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie beoordeelt dit voorjaar of Italië zich aan de begrotingsafspraken houdt. Dat zei EU-commissaris Valdis Dombrovskis bij de presentatie van de jaarlijkse analyse van de economische situatie in de 28 EU-lidstaten. Daaruit blijkt dat de Italiaanse economie ,,buitensporige macro-economische onevenwichtigheden'' vertoont.

De commissie zag eind vorig jaar af van een strafprocedure vanwege het schenden van de EU-begrotingsregels nadat de rechts-populistische regering haar conceptbegroting voor 2019 had veranderd. Zo werd de verwachte groei voor 2019 verlaagd van 1,5 naar 1 procent, en het begrotingstekort van 2,4 naar 2,04 procent.

Dombrovskis geeft toe dat de cijfers ,,gebaseerd zijn op een optimistischer scenario''. Brussel gaat nu uit van 0,2 procent en waarschuwt voor onzekerheid over en risico's van het Italiaanse beleid, waaronder het terugdraaien van de verhoging van de pensioenleeftijd. De staatsschuld dreigt weer op te lopen, tot boven de 131,7 procent in 2018.

Delen

Terug naar boven