r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Omstreden Russische investeringsbank verhuist naar Boedapest

dinsdag 26 februari 2019, 15:11
Uitzicht op Budapest
Bron: © PDC

DEN HAAG (PDC) - De omstreden Russische Internationale Investeringsbank (IIB) is voornemens zijn hoofdkantoor van Moskou te verplaatsen naar Boedapest. Dit leidt tot gefronste wenkbrauwen binnen de Europese Unie, omdat Hongarije wel erg ruimhartig is voor de bank tijdens deze verhuizing. Diverse wetten worden terzijde geschoven en de kosten vallen erg hoog uit.

De hoge prijs bestaat voornamelijk uit drie onderdelen. Ten eerste betaalt de Hongaarse overheid de kantoorruimte, de renovatie van het gebouw, de bewaking en de onderhoudskosten. Ten tweede wordt de IIB juridisch vrijgesteld, waardoor de politie en andere waakhonden geen controle over de bank kunnen uitoefenen. Ten derde krijgen alle personeelsleden en alle gasten van de bank diplomatieke onschendbaarheid. Die mensen mogen zonder controle Hongarije in en de bank bepaalt wie dat zijn.

Volgens journalisten van onderzoeksbureau Direkt36 is er een duidelijke reden voor de verhuizing van de IIB naar Hongarije. Het zou een financier van Hongaarse projecten zijn als EU-fondsen weg zouden vallen, bijvoorbeeld als gevolg van de lopende artikel-7-procedure. De IIB is de opvolger van zijn gelijknamige voorganger, die in de tijd van de Sovjet-Unie de bankzaken van het Oostblok regelde. In 2012 heeft Vladimir Poetin de bank nieuw leven ingeblazen. Het is nog wachten op een officiële reactie van de Europese Unie op de voorgenomen verhuizing.

Bron: Trouw, Direct36.hu

Terug naar boven