r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-parlement kiest Europees hoofdaanklager

maandag 25 februari 2019, 16:20
Hamer bij Raad Justitie en Binnenlandse Zaken
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De drie kandidaten die elk hopen de eerste hoofdaanklager van het Europees Openbaar Ministerie (EOM) te worden, moeten dinsdag in het Europees Parlement verschijnen. De Roemeense Laura Kövesi (45), de Fransman Jean-Francois Bohnert (57) en de Duitser Andrés Ritter (54) worden er door leden van de justitie- en begrotingscommissie aan de tand gevoeld over hun kwalificaties en ambities.

De drie zijn na een sollicitatieprocedure door een comité van topfunctionarissen uit de EU geselecteerd. Voor de hoorzitting is vier uur uitgetrokken. Woensdag maakt het parlement zijn keuze bekend. Vorige week kwam naar buiten dat Bohnert de meeste stemmen krijgt van de 22 EU-lidstaten die aan het EOM gaan deelnemen, waaronder Nederland.

Als ook het parlement voor de Fransman kiest, lijkt de zaak snel beklonken. Zo niet, dan volgen er onderhandelingen over wie benoemd kan worden met instemming van het voltallige parlement en de lidstaten. Onder de hoofdaanklager komen nationale officieren van justitie te werken. De rechtspraak blijft in de landen zelf.

Het EOM gaat zich bezighouden met de bestrijding van misdrijven met EU-geld, zoals grensoverschrijdende btw-fraude en misbruik van EU-fondsen. Het hoofdkwartier komt in Luxemburg en het wordt eind 2020 operationeel.

Terug naar boven