r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Belarus: EU prolongs arms embargo and sanctions against 4 individuals for one year

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad), gepubliceerd op maandag 25 februari 2019.

De Raad heeft vandaag besloten de beperkende maatregelen tegen Belarus (Wit-Rusland) met een jaar te verlengen, tot en met 28 februari 2020. Deze maatregelen omvatten een embargo op wapens en uitrusting die voor binnenlandse repressie kan worden gebruikt, alsmede een bevriezing van tegoeden en een reisverbod voor 4 personen die op de lijst zijn geplaatst in verband met de onopgeloste verdwijning van twee politici uit de oppositie, een zakenman en een journalist in 1999 en in 2000.

De Raad verlengde tevens de afwijking van de beperkende maatregelen voor de uitvoer van biatlonuitrusting en een beperkt aantal specifieke geweren en pistolen voor de schietsport naar Belarus. Daarvoor zullen de bevoegde nationale autoriteiten per geval nog steeds een voorafgaande vergunning moeten verlenen.

De beperkende maatregelen tegen Belarus werden in 2004 ingesteld naar aanleiding van de verdwijning van de eerder vermelde personen. Later werden verdere beperkende maatregelen aangenomen tegen personen die betrokken waren bij de schending van internationale verkiezingsnormen en de internationale mensenrechtenwetgeving, evenals bij het harde optreden tegen het maatschappelijk middenveld en de democratische oppositie.

Het wapenembargo werd in 2011 ingesteld. Op 15 februari 2016 besloot de Raad om de beperkende maatregelen tegen 170 personen en 4 bedrijven in te trekken, maar het wapenembargo en de sancties tegen de 4 personen te handhaven.

De Raad heeft de wetgevingsbesluiten via de schriftelijke procedure aangenomen. Zij worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie van 26 februari 2019.

Download als PDF


Terug naar boven